woensdag, juli 24, 2024

PVV grote winnaar tijdens Europese verkiezingen in Capelle aan den IJssel

Tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement hebben Capellenaren voornamelijk gestemd op de PVV. GroenLinks-PvdA was op kleine afstand de tweede keuze. Dat blijkt uit de stemresultaten die de gemeente bekend heeft gemaakt.

Tijdens deze verkiezingen hebben 19.877 mensen in Capelle aan den IJssel een geldige stem uitgebracht. Dit zorgde voor een opkomstpercentage van 39,4%. Hoewel dit een lichte stijging was ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2019 (37,6%), blijft het minder dan het landelijk gemiddelde van 46,8%.

PVV grote winnaar in Capelle

De Capellenaren hebben tijdens deze Europese verkiezingen voornamelijk hun stem uitgebracht op de PVV. Deze partij behaalde 21,2% van de Capelse stemmen. Dit is ruim vier keer zoveel als in 2019. Toen behaalde de PVV nog maar 4,4% van de stemmen in Capelle.

GroenLinks-PvdA was in Capelle de tweede favoriete partij. Zij behaalden 17,8% van de stemmen. In 2019, toen zowel GroenLinks als PvdA nog als losse partijen op het stembiljet stonden, behaalden zij 7,7% en 16,1% van de stemmen. Ze hebben deze verkiezingen dus samen minder stemmen gekregen.

De VVD wist in Capelle aan den IJssel de derde partij te worden met 11,7% van de stemmen. Alle overige partijen behaalden minder dan 10% van de Capelse stemmen.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

GL-PvdA grootste in Nederland

In Capelle werd de PVV de grote winnaar. Hoewel landelijk de PVV zes zetels wist te behalen, vijf meer dan tijdens de vorige verkiezingen, werden zij niet de grootste partij. GroenLinks-PvdA wist acht zetels binnen te slepen. Ondanks dat de partij de meeste stemmen kreeg, zijn dit er minder dan tijdens de vorige verkiezingen. In 2019 behaalden ze namelijk negen zetels.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen