woensdag, juli 24, 2024

Acht jaar celstraf geëist tegen Capelse douanier

Het Openbaar Ministerie (OM) eist acht jaar gevangenisstraf tegen een 57-jarige vrouw uit Capelle aan den IJssel. Zij wordt ervan verdacht haar positie als douanemedewerkster te hebben misbruikt om informatie te delen met een vermeend drugssmokkelaar. Haar zoon wordt eveneens verdacht.

Volgens het OM is het duidelijk: de vrouw en haar zoon hebben zich laten verleiden tot omkoping. Zij vroegen informatie op over transporten in de Rotterdamse haven, waarvoor zij geld ontvingen. De informatie werd vervolgens gebruikt om drugs van het haventerrein te halen.

In de zaak stond eveneens een 49-jarige Rotterdammer terecht. Hij zou de informatie hebben verkregen en de zoon van de douanier hiervoor hebben betaald. Hij was hierdoor op de hoogte van transporten die verdovende middelen bevatten en die zouden binnenkomen in de haven van Rotterdam. Hij zou een leidende rol hebben gehad in het smokkelproces. Het OM heeft twaalf jaar celstraf tegen hem geëist.

‘Grof misbruik van cruciale positie’

Volgens het OM heeft de Capelse vrouw ‘grof misbruik gemaakt van haar cruciale positie’, zo laten zij weten. “Zij heeft hiermee de organisatie die bij uitstek een belangrijke rol heeft in het terugdringen van invoer van cocaïne in dit land, ernstig in diskrediet gebracht.”

Het OM weegt zwaar dat de Capelse douanier zich heeft laten omkopen en eist acht jaar celstraf: “Het is algemeen bekend de Rotterdamse haven al jaren geplaagd wordt door grote hoeveelheden cocaïne die doorgaans via het containervervoer het land binnenkomt. De invoer van cocaïne en de handel daarin heeft een bijzonder ontwrichtende invloed op de samenleving”, zo stelt de officier van justitie.

Haar 28-jarige zoon hoorde zeven jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Hij benaderde zijn moeder voor informatie of gebruikte haar laptop om dit zelf op te zoeken. Een deel van het geld dat hij hiervoor ontving, zou hij hebben doorgegeven aan zijn moeder. “De zoon is gezwicht voor het snelle geld en heeft de positie van zijn moeder als douaneambtenaar ernstig misbruikt”, aldus het OM.

Het is niet bekend wanneer de rechter uitspraak doet tegen de drie verdachten.


Lees ook:

Corrupte douanier uit Capelle aan den IJssel aangehouden

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen