vrijdag, juli 12, 2024

Meetkastjes geplaatst rondom EMK-terrein

In een straal rondom het EMK-terrein op de Krimpense Stormpolder zijn meetkastjes geplaatst. Hiermee wordt gecontroleerd of er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij de werkzaamheden.

Zo’n veertig jaar na de laatste bedrijvigheid wordt begonnen aan het schoonmaken van het zwaar vervuilde EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel. Aannemer Dura Vermeer spreekt van “de grootste sanering van Nederland”.

Op het terrein aan de Stormpolderdijk zat voorheen een chemisch afvalverwerker. Daarvoor zat er een koolteerfabriek gevestigd, waarbij eveneens schadelijke stoffen vrijkwamen. De grond daardoor is over de jaar heen zwaar vervuild geraakt.

Meetkastjes

Nu de schoonmaak van start gaan, zijn er alsnog zorgen bij omwonenden en bedrijven uit de omgeving. Mede door deze zorgen wordt goed in de gaten gehouden of de schadelijke stoffen niet verder verspreid worden. Daarom zijn er onder andere in Krimpen en Capelle aan den IJssel meetkastjes geplaatst.

De kastjes controleren de lucht in de omgeving. Zo wordt inzichtelijk of de samenstelling van de lucht verandert. Daarna moet worden onderzocht hoe dit kan, want dit kan door uitstoot van gassen op het EMK-terrein, maar bijvoorbeeld ook door binnenvaartschepen die langsvaren. De meetkastjes blijven ongeveer twee jaar hangen.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen