vrijdag, juli 12, 2024

Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) stuurt brandbrief vanwege achterstallig onderhoud infrastructuur

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) slaat alarm over de staat van de Nederlandse infrastructuur. Ze vragen de – nog formerende – regeringspartijen om de regie te pakken en fors te investeren. “Nederland loopt vast”, zo wordt gewaarschuwd middels een brandbrief.

Uit inventarisatie in 2008 bleek dat veel bruggen – waaronder de Van Brienenoordbrug – in uiterst slechte staat verkeerden en moesten worden vervangen. Veel infrastructuur is rond dezelfde periode gebouwd en het gebruik is over de jaren veel intensiever geworden.

Tegelijkertijd loopt de renovatie door verschillende redenen vertraging op. Ook de aangekondigde renovatie van de Van Brienenoordbrug wordt vier jaar opgeschoven, zo werd begin dit jaar duidelijk.

Brandbrief

In een brandbrief waarschuwen burgemeester Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag) namens de metropoolregio voor de risico’s. De Van Brienenoordbrug staat volgens hen ‘symbool voor het achterstallig onderhoud’.

Er wordt gevreesd voor ‘enorme files van Leiden tot aan Breda’ en gevaarlijke situaties. “Door het achterstallig onderhoud zijn alternatieve weg en OV-routes niet in staat om al deze verkeersstromen op te vangen. Nederland loopt vast”, zo valt te lezen in de brief.

Volgens de metropoolregio heeft de verminderde bereikbaarheid verstrekkende gevolgen. Het uitgestelde onderhoud van cruciale knooppunten, zoals de Van Brienenoordbrug in Rotterdam, dreigt het verkeer lam te leggen en grote economische schade toe te brengen, zo stelt het MRDH. Ook zal de leefbaarheid van inwoners in de regio zwaar te lijden hebben.

100 miljoen euro

De metropoolregio Rotterdam Den Haag, waar Capelle aan den IJssel eveneens onderdeel van uitmaakt, roept formerende partijen op om de regie te nemen. Er wordt onder andere gevraagd om jaarlijks minimaal 100 miljoen euro extra budget te geven om het wegennet en lokale spoor aan te pakken.

“Wij verzoeken u vriendelijk om bovengenoemde problematiek mee te nemen in de formatiegesprekken en verdere onderhandelingen voor een coalitieakkoord”, zo wordt opgeroepen in de brief. “Het spreekt voor zich dat wij desgewenst graag het gesprek met de formerende partijen aangaan om de situatie nader toe te lichten”, vullen de burgemeesters daaraan toe.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen