vrijdag, juli 12, 2024

Gemeente start vroegtijdig met bestrijding eikenprocessierups

De gemeente begint komende periode met de bestrijding van de eikenprocessierups. “Omdat de eikenprocessierups steeds meer voorkomt in Capelle, starten we vroegtijdig”, aldus de gemeente.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. In de maanden mei, juni en juli zijn op veel eikenbomen in vrijwel heel Nederland deze behaarde rupsen te vinden. De kleine haartjes op de rups veroorzaken klachten zoals jeuk, uitslag, en irritatie aan de ogen of luchtwegen.

De gemeente laat weten ieder jaar de eikenprocessierups te bestrijden, doordat het een terugkerend probleem is. De rups komt steeds vaker voor, waardoor de gemeente zich genoodzaakt ziet sneller in actie te komen. “Omdat de eikenprocessierups steeds meer voorkomt in Capelle, starten we vroegtijdig met de bestrijding.”

Natuurlijke vijanden

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups met een ander beestje. “Met een speciaal voertuig worden natuurlijke vijanden van de rups, minuscuul kleine aaltjes, met een vernevelaar in de bomen gespoten. Deze aaltjes zoeken de rupsen op en schakelen ze uit.”

Artikel gaat verder onder foto
Aaltjes worden in de bomen geblazen (Archieffoto)

Er zijn verschillende voordelen van deze manier van bestrijding. Het kan al worden ingezet nog voordat de rups de brandhaartjes ontwikkelt, maar ook zijn de aaltjes onschadelijk voor mensen, planten en dieren.

Mogelijk kort overlast

De gemeente geeft aan komende weken vooral in de avonden en nachten bezig te zijn met de bestrijding, voornamelijk bij bomen langs doorgaande wegen. Hoewel de gemeente probeert overlast te voorkomen, zeggen zij dit niet geheel te kunnen voorkomen: “Op het moment dat het voertuig bij uw woning werkt, ervaart u mogelijk kort overlast van geluid en licht van het voertuig.”

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen