vrijdag, juli 12, 2024

17 kandidaten voor burgemeesterschap Capelle aan den IJssel

Zeventien personen hebben gesolliciteerd voor het burgermeesterschap van Capelle aan den IJssel. Dit heeft de gemeente laten weten. Naar verwachting wordt de nieuwe burgemeester op 25 september geïnstalleerd.

Eerder werd in de zoektocht naar de nieuwe burgemeester al een wensenlijstje opgesteld waaraan de opvolger moet voldoen. Dit heeft de gemeenteraad samengesteld met inbreng van Capellenaren die allemaal een online vragenlijst konden invullen. Na het opstellen van de zogeheten ‘profielschets’ kon de vacature worden geopend.

Inmiddels kunnen mensen niet meer solliciteren. In totaal hebben zeventien personen hun belangstelling kenbaar gemaakt voor het burgemeesterschap. Wie dit precies zijn, blijft geheim, maar het gaat om vijf vrouwen en twaalf mannen, variërend in de leeftijd van 33 tot 59 jaar. Zes personen hebben een achtergrond als (oud-)wethouder of (oud-)burgemeester.

Gesprekken

De komende periode zal de commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, gesprekken voeren met kandidaten. Daarna zal worden overlegd met de vertrouwenscommissie, bestaande uit Capelse raadsleden. Daarna zal de commissie zelf nog gesprekken voeren met kandidaten en daarna een aanbeveling doen aan de gemeenteraad. De gemeenteraad zal uiteindelijk een voorkeur uitspreken voor één kandidaat.

Voorkeurskandidaat

Als de gemeenteraad een voorkeur heeft uitgesproken, zal de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties dit vrijwel altijd goedkeuren. Hierna maakt de Koning de aanstelling middels een koninklijk besluit officieel. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting op 25 september in functie treden.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen