woensdag, juli 24, 2024

Holi-Phagwa gevierd in Capelle: “Het is een feest voor iedereen”

Zaterdagmiddag werd bij de oude Klim-Op-school Holi-Phagwa gevierd. Ondanks het druilerige weer deden tientallen mensen mee met het feest.

Holi-Phagwa is een feest dat mensen hier vooral herkennen aan het gooien met gekleurd poeder. Het is van oorsprong een hindoeïstisch feest dat al eeuwenlang gevierd wordt. Het is een feest vanwege de start van de lente, de overwinning van goed op kwaad én om het nieuwe jaar van de hindoekalender in te luiden. Je wenst elkaar een Subh Holi (Gelukkig Nieuwjaar).

Feest van saamhorigheid

Daarnaast is het ook een feest van saamhorigheid, zo vertelt organisator Jay: “Dit feest is heel belangrijk om alle culturen bij elkaar te brengen. Het is een feest voor iedereen. Er is geen onderscheid in geloof of wat dan ook.”

Vierde editie

In Capelle aan den IJssel werd het Holi-feest dit jaar voor de vierde keer gevierd. Er werd gekleurd poeder uitgedeeld dat bezoekers naar elkaar konden gooien. Daarnaast waren er spelletjes voor de kinderen en was net als bij eerdere edities de clown erbij om de sfeer te maken. Ook waren er lekkere hapjes en waren er voor de kinderen leuke prijzen te winnen met bijvoorbeeld de danswedstrijd of stoelendans.

Het weer zat dit jaar enigszins tegen: “Veel mensen waren helaas niet gekomen, omdat het ging regenen”, zo beaamt Jay. Toch zat dat het plezier voor de aanwezigen niet in de weg. “De kinderen genieten. Leuk! We maken er het beste van. Volgend jaar hebben we hopelijk beter weer.”

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen