vrijdag, juli 12, 2024

Geldezels moeten zich melden op bureau, Politie waarschuwt voor gevolgen

Woensdag 27 maart moesten meerdere geldezels, mensen wiens bankrekening gebruikt wordt voor criminele doeleinden, zich melden op het politiebureau in Capelle aan den IJssel. De Politie wil mensen waarschuwing om zich hier niet voor te laten misbruiken, want de gevolgen zijn groot.

In totaal moesten zes personen zich deze week melden bij het politiebureau in Capelle: vier mannen en een vrouw uit Rotterdam, en één man uit Capelle aan den IJssel. Het gaat daarbij vooral om jonge volwassenen en eentje van 42 jaar oud.

Geldezels worden altijd gepakt

Officieel worden ze verdacht van betrokkenheid bij internetoplichting en witwassen. Volgens de Politie zijn het geldezels. Ze hebben dan hun bankrekening en soms ook pinpas beschikbaar gesteld voor een crimineel. Die laat daar geld storten door het slachtoffer en neemt daarna het geld snel op. Op deze manier blijft de crimineel zelf buiten beeld, terwijl de geldezels altijd gepakt worden.

Grote gevolgen

De gevolgen voor geldezels zijn groot. “Je kan worden vervolgd voor internetoplichting en het witwassen van illegaal geld. Dat is een ernstig misdrijf, wat je echt nog jaren op verschillende manieren kan achtervolgen”, zo vertelt Marius van Rijswijk (Openbaar Ministerie).

Eenmaal gepakt is de kans op veroordeling groot. Een geldezel kan grote schulden oplopen, omdat diegene opdraait voor de schade. Daarnaast krijg je een strafblad en kan je geen VOG (verklaring omtrent gedrag) krijgen. Daardoor liggen bepaalde studies of banen buiten bereik. Ook kan je tot wel acht jaar lang geen gebruik maken van financiële diensten van banken. Zo mag je geen bankrekening hebben, maar wordt het afsluiten van een telefoonabonnement, lening of hypotheek onmogelijk.

Misbruik kwetsbare mensen

Vaak zijn degenen die hun rekening beschikbaar stellen aan criminelen, niet eens bewust van de gevolgen. “Criminelen zoeken vaak doelbewust mensen op die kwetsbaarder zijn, doordat ze bijvoorbeeld in geldnood zitten of een (licht) verstandelijke beperking hebben. Zij zijn extra vatbaar voor verleidingen en manipulatie en overzien de gevolgen van hun acties niet altijd”, zo legt de Politie uit.

De Politie doet daarom met klem de oproep: “Geef nooit je bankpas en pincode aan iemand anders. Stel je rekening niet aan iemand anders beschikbaar. Ook niet aan een bekende. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook. Ga niet zomaar in op vacatures waar je snel en makkelijk veel geld kan verdienen.”

Hulp

Hoewel de verdachten die zich op het politiebureau meldden strafbaar zijn, was er ook hulp beschikbaar. Op het bureau waren ook medewerkers van verschillende instanties aanwezig, om begeleiding te bieden. Zodoende wordt geprobeerd om herhaling te voorkomen. Na verhoor hebben de verdachten een “passende uitkomst” te horen gekregen, waarmee de zaken zijn afgedaan.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen