woensdag, juli 24, 2024

Nieuwe tentoonstelling over antiek ondergoed in Streekmuseum Krimpenerwaard

Donderdag 15 februari is in Streekmuseum Krimpenerwaard de nieuwe tentoonstelling ‘Onder het Goed’ geopend. Het museum heeft over de jaren een groot aantal textielstukken ontvangen en stelt deze nu tentoon om inzage te geven in het antieke ondergoed.

Vroeger juist verborgen onder de bovenkleding, wordt oud ondergoed bij Streekmuseum Krimpenerwaard nu in de belangstelling gezet. Van kriebelig wol tot rijkelijk met kant versierd, het museum heeft door de jaren heen een grote collectie opgebouwd.

Enthousiasme van vrijwilligsters

De tentoonstelling is totstandgekomen door het enthousiasme van twee vrijwilligsters van het museum: Bets de Ruiter en Ineke Hulsman. “Het museum heeft door de jaren heen zo veel antiek ondergoed gekregen van de bewoners van de Krimpenerwaard”, zo legt Bets uit. “We zijn in al die dozen met ondergoed gaan neuzen en het was steeds weer een verrassing wat we tegen kwamen.” Ineke vult aan: “Het was steeds een ontdekkingstocht. We vielen steeds van de ene verbazing in de andere.” De twee dames besloten er een tentoonstelling over te maken.

Ondergoed door de tijd in alle diversiteit

Het gaat vooral om ondergoed uit de Krimpenerwaard tot de jaren 60 van de vorige eeuw, met de hand gemaakt of machinaal. Eind 19de eeuw kwam namelijk de naaimachine in beeld. We besteden aandacht aan wol, katoen, tricot en flanel.

Artikel gaat verder onder afbeelding
Het museum heeft door de jaren veel verschillende voorwerpen verzameld

De tentoonstelling besteedt aandacht aan het ondergoed van het hele gezin. Het verhaal over de onderbroek, de komst van de bh en de corsetten komen allemaal aan de orde, maar ook gebreid maandverband, jarretels en sokophouders zijn te bewonderen.

Opening

Donderdag 15 februari werd de tentoonstelling officieel geopend door burgemeester Jan Luteijn. Ook werden de vrijwilligsters die de tentoonstelling hebben samengesteld in het zonnetje gezet.

De tentoonstelling duurt tot en met de zomervakantie. Meer informatie over het museum, de openingstijden en toegangsprijzen is te vinden op streekmuseumkrimpenerwaard.nl

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen