woensdag, juli 24, 2024

Gemeente zoekt kinderen om eigen speeltuin te ontwerpen

De gemeente is op zoek naar kinderen die willen helpen om speelplekken in hun buurt te ontwerpen. Er is inmiddels gestart met een proef voor vier speellocaties. Indien er genoeg animo blijkt te zijn, wordt de werkwijze ook toegepast voor andere plekken in Capelle aan den IJssel.

Speeltoestellen gaan over het algemeen zo’n vijftien jaar mee. In de gemeente zijn meerdere speelplekken toe aan vervanging en kinderen uit de buurt worden gevraagd om mee te denken over het ontwerp.

De gemeente is gestart met een pilot op vier speellocaties: Vivaldistraat, Paganinistraat, Wilhelminastraat en Savanne. De kinderen uit deze buurten hebben inmiddels een brief ontvangen met de uitnodiging om hun eigen speelplaats te ontwerpen. Dit doen ze door middel van de ‘Speeltuinbouwer’ van Speelplan.

Zelf ontwerpen en keuzes maken

Speeltuinbouwer is een interactieve tool die werkt als een spel. Kinderen kunnen keuzes maken tussen verschillende speelvormen, die interessant moeten zijn voor meerdere leeftijdsgroepen. Daarnaast krijgen ze een budget in de vorm van munten waarmee ze de toestellen kopen. Zo zien ze meteen welk effect hun keuzes hebben op het budget.

“Met dit online spel slaan we twee vliegen in één klap”, vertelt wethouder Eric Faassen (Jeugdbeleid) enthousiast. “Enerzijds stimuleren we kinderen al op jonge leeftijd dat betrokken zijn bij ontwikkelingen in je eigen omgeving – participeren dus – leuk is. Anderzijds bepalen ze zelf welke speeltoestellen ze willen. Daardoor verwachten we dat kinderen nog meer buiten én samen willen spelen.”

Inclusieve speelplek aan Vivaldistraat

Een ander belangrijk uitgangspunt is inclusiviteit. “We willen dat buitenspelen en bewegen leuk en laagdrempelig is. Kinderen moeten gestimuleerd worden om vooral samen te spelen ongeacht achtergrond, niveau en fysieke gesteldheid”, vertelt wethouder Faassen. “Ons Kindercollege wilde ook aan de slag met inclusiviteit. Daarom hebben we hen betrokken bij het ontwerp van de speeltuin aan de Vivaldistraat. In deze speeltuin komen toestellen die zoveel mogelijk toegankelijk en speelbaar zijn voor mindervalide kinderen. De buurtkinderen mogen van het voorstel van het Kindercollege een definitief ontwerp maken.”

Winnend ontwerp nog voor zomervakantie gebouwd

De kinderen uit de deelnemende buurten kunnen tot eind februari hun ontwerp maken en indienen. De gemeente kiest uit de inzendingen een top drie. Daarbij wordt gekeken naar of een ontwerp samenspelen stimuleert, het voor meerdere leeftijden interessant is en of het goed in de omgeving past.

De top drie wordt vervolgens teruggelegd bij de kinderen. Zij kiezen hieruit hun favoriet. Het ontwerp dat de meeste stemmen krijgt, wordt nog voor de zomervakantie gebouwd, zo laat de gemeente weten. Als blijkt dat bij iedere speelplaats meer dan tien reacties binnenkomen, dan gaat de gemeente deze werkwijze ook toepassen voor andere speelplekken binnen Capelle aan den IJssel.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen