vrijdag, juli 12, 2024

Zoektocht naar nieuwe burgemeester: welke eigenschappen moet die hebben?

Capelle aan den IJssel is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Na het vertrek van Peter Oskam heeft Cor Lamers tijdelijk het stokje overgenomen als waarnemend burgemeester. De gemeente gaat nu op zoek naar de opvolger en inwoners mogen aangeven waaraan de nieuwe burgemeester moet voldoen.

Na zo’n acht jaar burgervader te zijn geweest, kondigde Peter Oskam begin december plotseling zijn vertrek aan om Griffier te worden in de Tweede Kamer. Hiermee is de zoektocht voor een nieuwe burgemeester gestart, terwijl Cor Lamers tijdelijk de functie waarneemt.

Het vinden van een nieuwe burgemeester is een proces wat ongeveer zes tot acht maanden duurt. De gemeenteraad beslist uiteindelijk wie de functie zal bekleden.

Profielschets

Vanuit de gemeenteraad is inmiddels een zogeheten vertrouwenscommissie aangesteld. Deze raadsleden leiden gezamenlijk de zoektocht naar de nieuwe burgemeester. De eerste stap die genomen moet worden, is het opstellen van een profielschets. Kortom, welke eigenschappen moet de nieuwe burgermeester hebben.

Het opstellen van de profielschets wil de vertrouwenscommissie samen met de inwoners doen. Arwin van Buuren, voorzitter van de vertrouwenscommissie: “De gemeenteraad kan en wil niet alleen bepalen waar een nieuwe burgemeester aan moet voldoen. Dat willen we samen met de inwoners doen.”

Vanaf vandaag kunnen alle inwoners een online vragenlijst insturen. Dit kan tot 30 januari via www.startvragenlijst.nl/capelle. De leden van de vertrouwenscommissie gaan ook de straat op. Op donderdagen delen ze bijvoorbeeld folders uit op de markt en op zaterdagen in de Koperwiek. Ze grijpen zo manieren aan om met inwoners, maatschappelijke instellingen en andere organisaties in gesprek te gaan.

Nadat alle ideeën en meningen zijn verzameld, stelt de gemeenteraad uiteindelijk de profielschets op voor de nieuwe burgemeester. Dit gebeurt in de raadsvergadering op 21 maart.

Verdere proces

Na de totstandkoming van de profielschets, wordt deze aangeboden aan de Commissaris van de Koning. Hierna gaat de vacature open en mag iedereen solliciteren. De gemeenteraad en Commissaris van de Koning komen uiteindelijk met een definitieve kandidatenlijst en volgen er verschillende gesprekken.

Uiteindelijk beveelt de gemeenteraad de definitieve kandidaat aan bij de minister. Als de voorgestelde persoon daarna door alle controles en screenings komt, zal de minister hem of haar aandragen bij de Koning, die de aanstelling per koninklijk besluit zal bekendmaken.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen