vrijdag, juli 12, 2024

Peter Oskam vertrekt als burgemeester van Capelle aan den IJssel

Peter Oskam vertrekt als burgemeester van Capelle aan den IJssel. Dit is maandag 4 december bekend gemaakt. Hij gaat aan het werk als Griffier van de Tweede Kamer.

Peter Oskam is sinds 4 januari 2016 al burgemeester van Capelle aan den IJssel en volgde daarmee Frank Koen op. Daarvoor was hij ook lid in de Tweede Kamer voor het CDA gedurende de periode van 2012 tot 2016. Voorafgaand aan zijn politieke carrière was hij onder andere rechter, officier van justitie en is werkzaam geweest bij de politie. Ook is Oskam bestuurlijk actief voor de KNVB en UEFA.

Op dinsdag 19 december wordt Peter Oskam – bij instemming van de Tweede Kamer – beëdigd als Griffier bij de Tweede Kamer. De Griffier is de hoogste ambtenaar van de Tweede Kamer der Staten-Generaal en geeft leiding aan de ambtelijke organisatie.

Waarnemend burgemeester

Maandag 18 december zal de laatste gemeenteraadsvergadering plaatsvinden onder leiding van Peter Oskam als burgemeester. Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit zal in overleg met de gemeenteraad van Capelle op korte termijn een waarnemend burgemeester benoemen. Daarna zal de zoektocht beginnen naar een nieuwe burgemeester.

‘Gemengde gevoelens’

In een reactie op zijn vertrek zegt burgemeester Oskam: “Met gemengde gevoelens neem ik afscheid van Capelle aan den IJssel en alle Capellenaren. Deze stad heeft een bijzonder plekje in mijn hart gekregen en ik ben trots op wat we in bijna acht jaar samen met inwoners, gemeenteraad, het college, partners in de stad en de ambtelijke organisatie hebben bereikt. De uitdaging om als Griffier, – de hoogste ambtenaar en adviseur van de Tweede Kamer -, aan de slag te gaan spreekt mij enorm aan en geeft me de kans om landelijk en ook internationaal een bijdrage te leveren aan het democratische proces.”

Commissaris van de Koning Jaap Smit feliciteert Peter Oskam met zijn benoeming: “Ik heb hem leren kennen als een goede en moedige bestuurder die in de afgelopen acht jaren een zeer gewaardeerde burgemeester is geweest in Capelle. Hij heeft een uitstekende staat van dienst. Ik zie hem niet graag vertrekken uit het burgemeestersambt, maar snap de terugkeer naar de Tweede Kamer in deze nieuwe rol. Ik wens hem veel plezier en succes!”

De bijna oud-burgemeester blijft in Capelle aan den IJssel wonen. In januari worden Capellenaren in de gelegenheid gesteld om op informele wijze afscheid te nemen van burgemeester Oskam en hem te bedanken voor de afgelopen jaren. Informatie hierover volgt op een later moment, zo laat de gemeente weten.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen