woensdag, juli 24, 2024

Celstraffen geëist tegen twee Capellenaren (20) voor plegen aanslagen in Rotterdam en Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag zes jaar celstraf geëist tegen een 20-jarige man uit Capelle aan den IJssel voor het plegen van aanslagen bij horecazaken in Rotterdam en Den Haag. Een 20-jarige medeverdachte, eveneens uit Capelle, heeft ook een celstraf tegen zich horen eisen.

In de nacht van 27 november 2022 wordt in de Haagse Schilderswijk een pakketje achtergelaten bij een vestiging van de Surinaamse keten Lobi BBQ. Het blijkt een explosief te zijn die niet af is gegaan. In de directe omgeving wordt een verdachte uit Capelle aan den IJssel aangehouden.

Eerder die nacht werd ook een pand van de keten aan de Claes de Vrieselaan in Rotterdam beschoten, waar op dat moment zelfs nog iemand aanwezig is om schoon te maken.

Chatberichten

De aanhouding van de Capellenaar in Den Haag bleek waardevol voor het politieonderzoek. In de telefoon van de man vindt de recherche chatgesprekken over de aanschaf van explosieven, wapens en de manier waarop de aanslag gepleegd moeten worden. Ook wordt gesproken over betalingen. Dit leidde eveneens tot de aanhoudingen van de tweede verdachte van dezelfde leeftijd en eveneens uit Capelle aan den IJssel.

OM: ‘Langdurige celstraf gepast’

Volgens de officier van justitie is een langdurige celstraf gepast: “Het betreft hier ernstige feiten waarbij twee jongens van destijds negentien betrokken zijn in een regio die nog steeds heel vaak geteisterd wordt door explosies en beschietingen. Inmiddels staat de teller op meer dan honderd en aan dit alles komt maar geen eind. Ook deze verdachten hebben zich met gemak vanuit financieel gewin laten inzetten door naar het zich laat aanzien criminele organisaties om dergelijke strafbare feiten te plegen.”

De in Den Haag opgepakte verdachte heeft een celstraf van zes jaar tegen zich horen eisen. Tegen de tweede Capellenaar werd een celstraf van dertig maanden, waarvan tien voorwaardelijk, geëist.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.


Lees ook:

Capellenaar (19) aangehouden voor beschieten en achterlaten explosieven bij restaurantketen

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen