vrijdag, juli 12, 2024

Capelse vrouw was mogelijk doelwit van ontvoering, minderjarige verdachten vrijgesproken

Een onbekende Capelse vrouw zou mogelijk het doelwit zijn geweest van een ontvoering. De woning waar zij zou wonen werd dagenlang in de gaten gehouden. De twee minderjarige verdachten die hiertoe opdracht gaven zijn dinsdag 18 juli hiervoor vrijgesproken.

Vanaf 29 november 2022 wordt een woning in Capelle aan den IJssel dagenlang in de gaten gehouden. In het huis zou een vrouw verblijven, waar de verdachten het op hebben gemunt. Volgens het Openbaar Ministerie zou de vrouw het doelwit worden van een gijzeling of wederrechtelijke vrijheidsberoving.

In de voorbereiding worden door de verdachten verschillende personen geregeld die als spotters de woning in de gaten houden. Ze maken onder andere foto’s en video’s van het mogelijke doelwit en de woning. Ook zijn er plannen om een GPS-tracker te plaatsen om de vrouw te kunnen volgen.

Pizza

Hoewel het adres ongeveer een week lang in de gaten wordt gehouden, wordt de vrouw niet gezien. Daarbij wordt zelfs nog geprobeerd om een pizza aan de deur te laten bezorgen, in de hoop dat de vrouw dan open doet. Tevergeefs, en rond 4 december komt de heimelijke operatie tot een einde.

Het is onbekend gebleven welke vrouw de verdachten op het oog hadden en of deze daadwerkelijk op het adres verbleef. Evenmin bekend is wat er was gebeurd als de vrouw daadwerkelijk was gezien.

Vrijspraak

Hoewel bewezen kon worden dat de spotters de woning dagenlang in de gaten hielden, krijgen de twee personen die opdracht hiertoe gaven, vrijspraak. De daadwerkelijke gijzeling of wederrechtelijke vrijheidsberoving heeft immers nooit plaatsgevonden, zo luidde het oordeel van de rechter.

Ook de voorbereiding van een gijzeling of wederrechtelijke vrijheidsberoving kon niet leiden tot een straf. Volgens de rechter is de wetgeving namelijk niet toereikend genoeg: enerzijds kan een voorbereiding worden bewezen door het vergaren van voorwerpen, ruimtes en informatiedragers, maar niet door middel van personen. Doordat de twee verdachten de spotters inschakelden, waren zij zelf niet betrokken bij de daadwerkelijke observatie bij het huis. Daarnaast is volgens de rechtbank onvoldoende bewezen dat alle vergaarde informatie daadwerkelijk een rol zouden spelen in de potentiële ontvoering.

Jeugddetentie

Hoewel de twee verdachten vrijspraak kregen voor de mogelijke ontvoering, kregen ze toch celstraffen opgelegd. Tijdens de zitting stonden ze eveneens terecht voor verschillende andere geweldsdelicten en werden allebei schuldig bevonden aan het ‘medeplegen van een poging tot zware mishandeling’ in Ede in november 2022.

Een van de verdachten krijgt vijf maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan twee voorwaardelijk. De tweede verdachte krijgt tien maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan eveneens twee maanden voorwaardelijk.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen