vrijdag, juli 12, 2024

Partijen voelen zich niet gehoord door coalitiepartijen

De partijen Stem van Krimpen, Krimpens Belang en PvdA, samen goed voor 7 van de 21 zetels in de gemeenteraad in Krimpen aan den IJssel, gaan zich beraden op welke manier zij hun volksvertegenwoordigende rol de komende tijd vormgeven. Zij voelen zich door het College van de bijbehorende coalitiepartijen Leefbaar Krimpen, SGP en CDA vaak niet gehoord of serieus genomen.

Wilco Slotboom-Zeedijk, fractievoorzitter van Stem van Krimpen, met vier zetels de grootste oppositiepartij, voelt zich niet gehoord. “Keer op keer zien we in de raad dat een aantal coalitiepartijen klakkeloos en zonder constructieve inbreng de raadsvoorstellen uit het College 1:1 steunt. Dit terwijl zij in het zogenaamde Bestuursakkoord de mond vol hadden van samenwerken met de hele raad.”

Sethi Plaisier, fractievoorzitter Krimpens Belang, de snelst groeiende lokale partij, valt hem bij. “Voorstellen van dit College staan al in de pers voordat de raad erover heeft besloten. Onze inbreng namens de bewoners wordt volledig genegeerd. Onze vragen worden niet serieus beantwoord, onze voorstellen halen het vrijwel nooit en debatten vinden niet plaats. Hiermee worden met name onze inwoners monddood gemaakt. Wij zijn teleurgesteld dat door deze coalitie zo met onze inwoners wordt omgegaan.”

Ook Coen Derickx, PvdA, ex-wethouder, voormalig gemeentesecretaris en doorgewinterd raadslid weet hoe de hazen lopen in de bestuurlijke wereld. “De coalitie en dit college hebben blijkbaar geen behoefte aan inbreng van ‘buiten af’. Deze gesloten houding en machtspolitiek vergroot de tegenstellingen in Krimpen en vermindert de kwaliteit van het bestuur. De inwoners van Krimpen worden hiervan de dupe. Het resulteert in een versnipperde gemeenschap en vermindering van het vertrouwen in de politiek.”

𝗣𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗲𝗸 𝗶𝘀 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝗳𝗹𝗶𝘁𝘀𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗺𝗮𝗿𝗸𝗲𝘁𝗶𝗻𝗴𝗰𝗮𝗺𝗽𝗮𝗴𝗻𝗲

Slotboom-Zeedijk namens deze drie fracties: “Onze partijen zijn geen partijen die die met een prachtige folder vol loze beloftes kiezers binnen hengelen om vervolgens vier jaar lang achterover te leunen en weer wakker te worden als het moment van stemmen ophalen is aangebroken. Politiek is geen marketing. Dit is niet hoe de lokale democratie zou moeten werken en zo wordt het vertrouwen van de kiezer ook hier kapot gemaakt.
In Krimpen zien we zeker geen dualisme in praktijk: dat de gehele raad het functioneren van het College controleert en bewaakt. Sterker nog, er worden door het College en de coalitiepartijen gezamenlijke persberichten uitgestuurd met informatie die louter en alleen voor hen beschikbaar is op dat moment en ze gaan gezellig met elkaar op stap om de toekomst te bepalen voor Krimpen.”

Op de vraag of weglopen bij de behandeling van de Kadernota niet betekent dat zij nu helemaal niet meer mee kunnen praten antwoorden ze alle drie eensgezind: “Wij worden nu tijdens de besluitvorming figuurlijk al monddood gemaakt en dit dwingt ons om een helder signaal af te geven. Alle inwoners, alle kiezers en alle politieke partijen dienen gehoord en meegenomen te worden in het beleid en de besluitvorming. Dat is echte democratie en alleen zo kun je het vertrouwen in de politiek herstellen.” Slotboom-Zeedijk: “We zijn heel benieuwd of er een handreiking komt om de komende jaren beter samen te werken en zodoende met elkaar alle inwoners van Krimpen een stem te geven in het beleid.”

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen