zaterdag, juni 22, 2024

Programma dodenherdenking in de vier Dorpskernen

Op 4 mei worden in Nederland de slachtoffers – zowel burgers als militairen – herdacht die zijn gestorven tijdens de Tweede Wereldoorlog, of in oorlogssituaties en vredesoperaties erna. In Zuidplas is in elke dorpskern een Dodenherdenking bij te wonen.

In Moerkapelle vindt de herdenking plaats op het Raadhuisplein. Vanaf 19.45 uur is er muzikale begeleiding en dragen basisschoolleerlingen gedichten voor. Twee minuten voor acht luiden de klokken van de Dorpskerk en volgt het taptoesignaal. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte gehouden en wordt hierna het Wilhelmus gezongen. Wethouder Wybe Zijlstra zal een toespraak houden en er zal een kranslegging plaatsvinden bij het oorlogsmonument.

In Moordrecht wordt om 19.30 uur verzameld bij de Dorpskerk. Om 19.45 uur lopen de aanwezigen een stille tocht naar de oorlogsmonumenten. Er is daar muzikale begeleiding met aansluitend het taptoesignaal. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen, waarna het Wilhelmus wordt gezongen. Burgemeester Han Weber houdt een toespraak en er zijn gedichten die door basisschoolleerlingen worden voorgedragen. Ook worden er kransen bij de monumenten gelegd.

Afsluitend wordt om 21.00 uur in de Dorpskerk een theaterstuk opgevoerd, ‘Verzet langs het spoor’.

In Nieuwerkerk aan den IJssel verzamelen de deelnemers zich om 19.30 uur bij het gemeentehuis. Om 19.40 uur wordt een stille tocht gelopen naar het Herdenkingsplein aan de Kerklaan. Even voor 20.00 uur wordt het taptoesignaal gegeven, waarna de twee minuten stilte worden gehouden. Afsluitend hieraan wordt het Wilhelmus gezongen. Wethouder Daan de Haas houdt een toespraak en er worden gedichten voorgedragen. Er vindt een kranslegging plaats bij het oorlogsmonument en Indiëmonument.

In Zevenhuizen wordt vanaf 19.30 uur verzameld op het Dorpsplein. Hans Sytsema geeft een voordracht en er is een optreden en muzikale voordracht. Even voor 20.00 uur luiden de kerkklokken en wordt het taptoesignaal gespeeld. Daarna worden twee minuten stilte gehouden en wordt daarna het Wilhelmus gezongen. Wethouder Frans Klovert houdt een toespraak en er worden gedichten voorgedragen. Bij het oorlogsmonument vindt een kranslegging plaats.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen