maandag, juni 17, 2024

Gemeente slachtoffer van fraude: “niet verwachte en doortrapte aanval”

- Advertisement -

De gemeente Krimpen aan den IJssel is het slachtoffer geworden van oplichting. Daarbij is € 176.040,- terecht gekomen op buitenlandse bankrekeningen.

“Met afschuw deelt de gemeente Krimpen aan den IJssel mee doelwit te zijn geweest van externe fraude”, begint de gemeente het persbericht. Eind 2022 ontving een medewerker een e-mails uit naam van een directielid. Echter, het betrof niet het daadwerkelijk directielid te zijn.

In de e-mails werd gevraagd om betaling van zo blijkt valse rekeningen. Zo is een bedrag van € 176.040,- aan betalingen op buitenlandse bankrekeningen overgemaakt.

Onderzoek

Bij de ontdekking ervan zijn de fractievoorzitters van de raad op de hoogte gesteld en is dezelfde dag nog aangifte gedaan bij de politie. De gemeente heeft opdracht gegeven aan Hoffmann Bedrijfsrecherche om onderzoek uit te voeren.

Uit het onderzoeksrapport van Hoffmann blijkt dat medewerkers niet betrokken zijn geweest bij de frauduleuze handelingen. De gemeente zegt er “alles aan [te] doen om dit in de toekomst te voorkomen. We geven de risicobewustheid voor fraude in onze organisatie een extra impuls en scherpen deze verder aan.”

Kritische evaluatie en extra training

De gemeente voegt hieraan toe: “Overheidsorganisaties worden op veel manieren ‘belaagd’ en fraude kan verschillende vormen aannemen en onverwacht toeslaan. Er is en wordt al veel gedaan om ons hier tegen te wapenen. In samenwerking met GR IJsselgemeenten hebben we een programma doorlopen om alertheid op fishing te verhogen. Helaas moeten we nu de conclusie trekken dat dit niet voldoende is. Maar door extra training willen wij hiertegen een nieuwe dam opwerpen.”

Ook het betalingsproces door de gemeente wordt kritisch bekeken, aldus de gemeente. “Daarvoor hebben wij in de tussentijd iemand van buiten ingehuurd. Deze houdt met veel aandacht het proces tegen het licht. Waar nodig komen er aanscherpingen. Verder vroegen wij onze accountant om te beoordelen of er nog extra maatregelen nodig zijn.”

Reactie burgemeester

Burgemeester Jan Luteijn: “Wij vinden het verschrikkelijk dat we op deze manier slachtoffer zijn geworden van fraude van buitenaf en dat daarmee veel geld verloren ging. Het gaat om een niet verwachte en doortrapte aanval. Deze is helaas door onoplettendheid niet onderschept.” De gemeente heeft excuses aangeboden bij de raad.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen