dinsdag, juli 23, 2024

Hertenkampen zullen na 2024 verdwijnen

Het houden van herten in hertenkampen worden vanaf 1 januari 2024 verboden. Dat betekent dat het Hertenkamp aan de Bospolderstraat in Nieuwerkerk aan den IJssel ook op termijn zal verdwijnen.

Minister Adema heeft in een debat in de Tweede Kamer laten weten dat hij zich kan voorstellen dat veel mensen het een bijzondere keuze vinden. Echter moet het welzijn van dieren bovenaan staan. De dieren staan niet op de zogenoemde positieflijst. Dat houdt in dat de dieren vrij zonder hek in de natuur zoals velden en bossen moeten kunnen leven.

De gemeente Zuidplas heeft ook een hertenkamp, hier maken dagelijks vele mensen gebruik van. De dieren die er nu zitten mogen blijven totdat ze doodgaan. Nieuwe herten mogen niet meer worden gefokt.

De VVD, PVV, SGP en BBB lieten in een debat over dierenwelzijn weten dat ze het niet eens zijn met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. SGP-Kamerlid Bisschop vroeg zich af wat er mis is met hertenkampen. Volgens hen zijn de herten die daar worden geboren anders dan de herten die in de vrije natuur worden geboren. Ze weten niet beter, en ze zijn vaak beter af dan in de natuur.

Andere ‘kinderboerderijdieren’, zoals alpaca’s, lama’s, ezels, schapen, geiten en kamelen staan wel op de lijst. Wellicht dat gemeenten een hertenkamp in de toekomst een andere invulling kan geven.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen