maandag, juni 17, 2024

Atoomschuilkelder IJsseldijk open voor publiek op 22 oktober

- Advertisement -

De atoomschuilkelder aan de IJsseldijk wordt deze maand opengesteld voor het publiek. Dit gebeurt in het kader van het landelijke evenement Erfgoed Koude Oorlog – 60 jaar Cubacrisis.

Met de val van de Berlijnse muur kwam er in 1991 een einde aan de Koude Oorlog. “Ondanks de plek in de geschiedenis die de koude oorlog inneemt en de gevolgen die het vele jaren heeft gehad op de maatschappij, dreigt dit belangrijke stukje geschiedenis te worden vergeten.”, aldus Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog.

De stichting en haar vrijwilligers proberen dit deel van de geschiedenis in stand te houden. Het is dit jaar precies 60 jaar geleden de Cubacrisis plaatsvond. Doordat de Sovjet-Unie kernraketten wilde plaatsen op Cuba, dreigde de situatie tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie te escaleren. De wereld leefde in angst over het uitbreken van een mogelijke atoomoorlog.

Activiteiten door hele land

De Cubacrisis werd uiteindelijk een keerpunt in de Koude Oorlog en daarom een zeer belangrijk moment in de geschiedenis. Door het hele land worden daarom dit jaar in het weekend van 22 en 23 oktober activiteiten georganiseerd. Kijk voor een volledig overzicht op de website van erfgoedkoudeoorlog.nl.

Krimpense atoomschuilkelder

Gedurende de Koude Oorlog en de heersende angst voor een atoomoorlog, werden in Nederland atoomschuilkelders gebouwd. In Krimpen aan den IJssel ligt er nog eentje langs de IJsseldijk.

Op zaterdag 22 oktober is de schuilkelder van 11.00 tot 16.00 uur geopend zijn voor het publiek. Toegang is gratis, maar een donatie aan de stichting wordt gewaardeerd.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

1 REACTIE

  1. Goedemiddag,
    Is het ook mogelijk om met een groep van bijv 10 tot 20 mensen te komen kijken?
    En wat is dan het juiste adres?
    Vriendelijke groet, Marjanne Roos

Reacties zijn gesloten.

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen