maandag, november 11, 2024

Gemeente spuit miljarden “wormpjes” in bomen tegen overlast eikenprocessierups

Ieder jaar keert het probleem van de eikenprocessierups terug in Nederland. De rupsen zitten in eikenbomen en hebben brandhaartjes op hun lichaam. Wanneer zij zich ontpoppen tot dikke grijze nachtvlinders “dethaumetopoea processionea” verliezen zij hun brandharen die voor flink wat jeuk kunnen zorgen.

De brandharen van de rups kunnen hevig irriterende ontstekingsreacties aan huid en slijmvliezen veroorzaken. Als de haren worden ingeademd kan dit in extreme gevallen zelfs levensbedreigend zijn. Ook huisdieren zoals honden en vee kunnen nadelige gevolgen ondervinden als ze in contact komen met de rupsen. De rups wordt daarom als een plaaginsect beschouwd.

Bestrijden

In de strijd tegen de harige beestjes heeft de gemeente Capelle aan den IJssel bomen langs doorgaande fietsroutes bespoten. In de nacht van dinsdag op woensdag werden honderden bomen bespoten met in totaal twee miljard aaltjes.

De aaltjes zien er uit als wormpjes en worden gebruikt om de eikenprocessierups te doden. De aaltjes kruipen namelijk in het lichaam van de rups en doden deze van binnenuit. Vervolgens gaan ze op zoek naar een nieuwe rups.

Met een groot kanon gevuld met lucht en water worden de aaltjes in de bomen gespoten. Bewoners kunnen hiervan wellicht wat last hebben ondervonden. Zij eten binnen enkele weken de meeste rupsen op.

Helemaal weg gaat de plaag nooit, en de gemeente bestrijdt ook niet alle bomen. Alleen de bomen die boven doorgaande fiets- en voetpaden hangen worden bestreden. Daar zorgen ze immers voor de meeste overlast.

Heel het seizoen door worden deze bomen ook weer gecontroleerd en worden eventuele nesten weggehaald. De eikenprocessierups is heel lang weggeweest uit Nederland, maar door het warmere weer is hij de laatste jaren in grote delen van ons land te vinden.

Verwarring met Spinselmot

John Kok, uitvoerder binnen de gemeente Capelle, geeft aan dat elke melding serieus wordt genomen. Echter zien veel inwoners de nesten van de spinselmot ook aan voor de eikenprocessierups. De spinselmot is echter veel kleiner dan de eikenprocessierups en heeft geen brandharen. Bestrijden van spinselmot is niet noodzakelijk, omdat ze geen overlast veroorzaken en ook geen risico zijn voor de bomen.

Mocht je zelf een nest zien, neem dan contact op met de gemeente. Zij sturen een specialist langs om te kijken of er bestreden moet worden.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen