zaterdag, juni 15, 2024

Kantoorpand Rivium wordt verbouwd tot vluchtelingenopvang

- Advertisement -

De gemeente Capelle aan den IJssel is samen met eigenaar Waterford gestart met het herinrichten van een kantoorpand aan de Rivium Boulevard, in het pand worden binnenkort zo’n 150 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. In het pand worden momenteel scheidingswanden, keukens en sanitair geplaatst.

Wanneer de eerste vluchtelingen een plek in het pand krijgen toegewezen is nog niet bekend. Door het versneld ombouwen van het pand hoeft er geen tijdelijke voorziening achter sporthal Schenkel te worden gerealiseerd.

Lees ook: Eerste Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Capelle aan den IJssel

Al 81 vluchtelingen hebben onderdak

In het NH-hotel aan de Barbizonlaan zijn allle 20 beschikbare kamers bezet. In totaal worden we momenteel 81 vluchtelingen opgevangen. Een gedeelte daarvan wordt door particulieren opgevangen.

De gemeente krijgt ontzettend veel vragen van inwoners die hun steentje willen bijdragen. Ook nemen Oekraïense vluchtelingen zelf contact op met de gemeente. De vragen worden door medewerkers en partner-organisaties beantwoord.

Onderwijs aan kinderen uit Oekraïne

Enkele Oekraïense kinderen krijgen momenteel onderwijs via Capelse basisscholen. Kinderen tot en met groep 4 leren op school de taal spelenderwijs het beste. Voor oudere kinderen worden regionaal nieuwkomersklassen opgericht. Daarnaast zijn er vluchtelingenkinderen die nog onderwijs op afstand vanuit Oekraïne krijgen.

Coronavaccinatie

De vaccinatiegraad tegen corona in Oekraïne is erg laag. Het is belangrijk om besmettingen op opvanglocaties zoveel als mogelijk te voorkomen. Op donderdag 24 maart 2022 heeft een mobiel team van de GGD de opvanglocatie in het NH-hotel bezocht om de vluchtelingen een coronavaccin aan te bieden. Het team was ook beschikbaar voor het beantwoorden van vragen. Oekraïense vluchtelingen kunnen ook bij de reguliere test- en vaccinatielocaties in Capelle terecht.

Ondersteuningsaanbod en initiatieven

Er wordt in Capelle hard gewerkt aan het opzetten van een netwerk aan initiatieven. Er is oog voor de acute zorg van de vluchtelingen door het aanbieden van welkomstpakketten en voor inzameling van goederen, maar er wordt ook gekeken naar de lange(re) termijn. Hierbij werkt de gemeente met partners aan een sociaal netwerk waarbij ontmoeting centraal staat. Zo zijn er nu al koffieochtenden in het Huis van de Wijk Fascinatio en het Huis van de Wijk Oostgaarde. Ook wordt er een netwerk opgezet op het gebied van sport waarbij lokale sportverenigingen betrokken zijn.

Informatievoorziening

Op www.capelleaandenijssel.nl/oekraine staan alle vragen en antwoorden op een groot aantal vragen van Capellenaren. Op deze pagina staat ook informatie en links naar andere sites van o.a. de Rijksoverheid en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De website bevat informatie over o.a. medische zorg, het doneren van spullen en geld. Op de website kunnen zowel Oekraïense vluchtelingen die in Capelle aankomen als Capellenaren actuele informatie vinden.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen