woensdag, juli 17, 2024

Centraal Stembureau stemt in met hertelling stemmen gemeenteraadsverkiezingen

Het Centraal Stembureau heeft besloten om de stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen volledig te gaan hertellen. Afgelopen maandagochtend werd tijdens een zitting het verzoek van CDA tot hertelling toegewezen. Het CDA wilde een hertelling omdat zij slechts 5 stemmen te kort komen voor een tweede zetel.

Ook D66 diende een verzoek tot hertelling in, hun verzoek werd afgewezen omdat de reden voor hertelling niet relevant is voor een verschil in de zetelverdeling. Bij de D66 kwamen twee kandidaatsleden op exact hetzelfde aantal uit. Als blijkt dat na de hertelling de stemmen gelijk blijven zal de partij moeten gaan loten om de vierde zetel te verdelen tussen de twee kandidaten.

Het CDA wilde een hertelling omdat zij zich baseerden op correcties die zijn aangebracht op de formulieren waarop de stemmen zijn geteld bij de stembureau’s. Met de hertelling is er wel degelijk kans op een extra zetel. Om deze reden is de hertelling dus wel toegewezen.

Voorzitter Peter Oskam: “Een volledige hertelling kan als de uitslag zo is dat het gevolgen heeft voor de zetelverdeling, in combinatie met dat er sprake zou zijn van enige onregelmatigheden.”

Wat zijn zetels?

Zetels worden gebruikt om het aantal stoelen te verdelen in de gemeenteraad. Hoe meer zetels hoe groter de partij is in de gemeenteraad. Zetels worden verdeeld op basis van het aantal voorkeurstemmen op een kandidaatsraadslid. Degenen met zetel stemmen over de plannen voor Capellenaren. In Capelle aan den IJssel zijn er 33 zetels te verdelen, een grote partij heeft dus meer invloed op beslissingen die worden genomen.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen