zaterdag, juni 15, 2024

Resultaten gemeenteraadsverkiezingen: Leefbaar Capelle wederom grootste partij

- Advertisement -

Opnieuw werd Leefbaar Capelle de grootste partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens de voorlopige resultaten hebben zij elf zetels behaald. Ook de twee nieuwe partijen BvNL en CBB hebben samen drie zetels binnengesleept.

Om negen uur ’s avonds sloten de stembussen en werd direct overgegaan tot het tellen van alle stemmen. De stemmen die maandag en dinsdag al waren uitgebracht, waren overdag al geteld.

Voorlopige uitslag voor middernacht bekend

Gedurende de uitslagenavond werden, tussen de gesprekken met de lijsttrekkers door, tussentijdse uitslagen gegeven. Iets voor middernacht waren de resultaten van alle stembureau’s bekend. Hieronder is de lijst met de voorlopige uitslag.

Leefbaar Capelle (29,1% | 11 zetels)
D66 (12,4% | 4 zetels)
VVD (10,8% | 4 zetels)
SGP (8,5% | 3 zetels)
Capels Bewoners Belang (7,1% | 2 zetels)
GroenLinks (6,4% | 2 zetels)

PvdA (6,2% | 2 zetels)
ChristenUnie (5,4% | 2 zetels)
CDA (5,3% | 1 zetel)
SP (4,6% | 1 zetel)

Belang voor Nederland (4,1% | 1 zetel)

Lagere opkomst

23.083 Capellenaren hebben deze verkiezingen hun stem uitgebracht. Dit is 43,47% van het totaal aantal stemgerechtigden in de gemeente. Vorige keer bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was dit 49,72%.

Eerste reacties

De lijsttrekkers van de drie grootste partijen vroegen we aan het einde van de avond om een eerste reactie. Ans Hartnagel (Leefbaar Capelle) zei er ondersteboven van te zijn om weer de grootste te zijn. Ze zegt verder dat ze met de partij alle verkiezingsbeloften waar gaat proberen te maken.

Zinho Schelkers (D66) voelt zich van de tweede grootste partij eerder vereerd dan trots als partijleider in een eerste reactie: “Capelle heeft massaal gestemd voor een Capelle voor iedereen en daar ben ik echt wel trots op.” De partijleider zegt dat het een hele eer is dat de Capellenaar vertrouwen heeft gegeven.

Harriët Westerdijk (VVD) is opgelucht na een mooie uitslag en zegt hartstikke trots te zijn op de stabiliteit op de fractie, ondanks het versplinterde politieke landschap waar de gemeente nu in verkeert: “het kan goed zijn dat we daar even een klein feestje over vieren”.

Bekijk de volledige eerste reacties van de drie fractievoorzitters in onze afgesloten liveblog.
Veranderingen in de lokale politiek

De voorlopige verkiezingsuitslag laat al zien dat er wat veranderingen staan te gebeuren in de gemeenteraad. Er zijn namelijk twee nieuwe partijen die zullen zetelen. Nieuw als partij, maar bekend in de gemeenteraad, is daar allereerst het Capels Bewoners Belang (CBB) met twee zetels. Ook Tatjana Sormaz heeft met Belang voor Nederland (BvNL) een zetel weten te veroveren.

Daarnaast is er een einde gekomen aan een twee-partijencoalitie. Afgelopen raadsperiode hadden Leefbaar Capelle en VVD gezamenlijk de meerderheid in de raad. Althans, dit hadden ze tot Martin van Gent (CBB) eind 2021 uit Leefbaar Capelle stapte. Met de huidige resultaten behalen Leefbaar Capelle en VVD samen geen meerderheid in het aantal zetels. Daar moet dat minstens één extra partij bijkomen voor een meerderheidscoalitie. Een andere mogelijk is dat ze een minderheidscoalitie vormen, waarbij ze afhankelijk blijven van andere partijen bij besluitvormingen.

Komende tijd meer bekend

Hoewel de eerste uitslag bekend is, worden de stemmen nog doorgeteld. Daarbij worden onder andere de voorkeursstemmen geteld en weten de kandidaten wie precies in de raad komt en wie niet.

Ook zullen uiteraard de onderhandelingen tussen de partijen komen om tot een coalitie te komen en om een nieuw college van wethouders te vormen.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen