zaterdag, juni 15, 2024

Leegstaand pand Barbizonlaan aangewezen als geschikte opvanglocatie vluchtelingen

- Advertisement -

Een leegstaand pand aan de Barbizonlaan in de gemeente is door het college aangewezen als geschikte opvanglocatie voor asielzoekers en statushouders. De gemeenteraad zal zich maandag 7 februari buigen over dit voorstel.

Afgelopen 8 november werd met één stem verschil de motie van de SGP aangenomen, waarbij het college werd verzocht de mogelijkheden te onderzoek voor de eventuele tijdelijke opvang van vluchtelingen.

Meerdere asielzoekerscentra kampen momenteel met forse opvangproblemen, waarna het COA gemeenten opriep om bij te springen met tijdelijke opvanglocaties. Meerdere omliggende gemeenten gaven al aan dit te doen. Zo zal Rotterdam de komende tijd 250 asielzoekers opvangen.

Moeite met vinden geschikte locaties

Volgens berichtgeving had het college moeite om geschikte opvanglocaties te vinden: “Capelle is heel dichtbevolkt en er zijn nauwelijks leegstaande panden die snel geschikt gemaakt kunnen worden voor de tijdelijke opvang van asielzoekers. In overleg met de eigenaar kunnen we – als de gemeenteraad voor de opvang van asielzoekers kiest – afspraken maken om het pand aan de Barbizonlaan tijdelijk te huren. Na een kleine verbouwing kunnen de gezinnen hier dan waarschijnlijk in de loop van maart terecht.”

Bij opvang wordt uitgegaan van van enkele gezinnen tot een maximum van 30 personen. Indien de gemeenteraad instemt met de opvang worden zij professioneel begeleidt en wordt er beveiliging georganiseerd op de opvanglocatie.

Tot voor kort zaten er nog krakers in het pand. De woordvoerder van de gemeente laat weten dat deze inmiddels uit het gebouw vertrokken zijn. Als de gemeenteraad akkoord gaat, kan begonnen worden met het aanpassen van het gebouw voor de opvang van de enkele gezinnen.

Omwonenden

De gemeente geeft aan met omwonenden uit Capelle en Rotterdam in gesprek te gaan over de eventuele komst van de opvanglocatie. Capellenaren uit de directe omgeving worden dan uitgenodigd voor een digitale informatiebijeenkomst. Hier wordt de informatie toegelicht en kunnen bewoners vragen te stellen. Omwonenden ontvangen deze week een informatiebrief.

Kosten nog onduidelijk

Het gemeente heeft aangegeven dat als de opvang doorgaat, zij het pand zullen gaan huren van de eigenaar. Op de vraag wat de kosten voor de aanpassingen en de huur zullen zijn, geeft een woordvoerder aan dat dit pas verder uitgewerkt zal worden na de gemeenteraadsvergadering van 7 februari.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen