zaterdag, juni 15, 2024

Waarschuwing voor criminelen die algemene politienummer misbruiken

- Advertisement -

De politie waarschuwt voor oplichters die misbruik maken van het algemene telefoonnummer van de dienst. Hierdoor kan het lijken alsof je door de politie wordt gebeld.

De telefoon gaat. Als je jouw toestel pakt en naar het nummer kijkt zie je “0900-8844” of “Politie Algemeen” staan. In goed vertrouwen neem je op, maar wordt vervolgens gevraagd om persoonlijke gegevens, zoals bijvoorbeeld jouw pincode of BSN-nummer.

Spoofing

Voor dit soort praktijken heeft de politie gisteren een waarschuwing gedeeld. Het gaat dan namelijk om criminelen die misbruik maken van bestaande nummers – zoals in dit voorbeeld die van de politie – om privé-gegevens te ronselen. Deze vorm van oplichting heet ‘spoofing’.

Deze vorm van oplichting bestaat al langer. In dit geval doen de oplichters zich voor als politiemedewerkers, maar er zijn ook voorbeelden waarbij ze zich voordoen als bankmedewerkers of medewerkers van overheidsinstanties. Belangrijk om te weten: overheidsinstanties vragen nooit naar betaalgegevens en vragen nooit om software op telefoon of computer te installeren.

Vertrouw je het niet? Geef dan geen gegevens af of verbreek de verbinding. Heb je twijfel? Dan kan je altijd zelf nog de instantie terug bellen.

 

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen