dinsdag, juni 25, 2024

Kinderburgemeester Naomi Vermeulen kondigt haar opvolger aan

Afgelopen vrijdag heeft de huidige kinderburgemeester Naomi Vermeulen het telefoontje gepleegd om Melodie Dronkers te vertellen dat zij komen jaar de nieuwe kinderburgemeester van Capelle aan den IJssel mag zijn. Melodie en de nieuwe kinderwethouders worden in september officiële beëdigd tijdens een raadsvergadering.

Zeven sollicitanten werden op gesprek uitgenodigd bij een beoordelingscommissie, bestaande uit wethouder Jeugd Ans Hartnagel, de huidige kinderburgemeester Naomi Vermeulen en de zittende loco-kinderburgemeester Denaro Ritfeld. Ieder van hen vertelde vol enthousiasme over hun plannen, mochten zij de nieuwe kinderburgemeester worden.

Capels kookboek voor kinderen doorslaggevend

Uiteindelijk kan slechts één van hen de nieuwe kinderburgemeester worden. Huidig kinderburgemeester Naomi: “Alle kinderen waren echt heel goed. Maar Melodie was net iets beter dan de rest. Het idee van Melodie om samen met kinderen een Capels kookboek voor kinderen te maken is echt geweldig! Ik ben blij dat alle anderen kinderwethouders worden. Echt super voor Capelle!”

Loco-kinderburgemeester Denaro was het hier helemaal mee eens: ”Ik vond het echt heel leerzaam om in het kindercollege te zitten en ik denk dat het nieuwe kindercollege dat ook vindt. En, het is gewoon echt leuk!”

Capelle hecht veel waarde aan jeugdparticipatie. Wethouder Ans Hartnagel is onder de indruk van het huidige en het toekomstige kindercollege: “Deze Capelse kinderen pakken de kans om mee te denken en mee te doen. Ze laten van zich horen en wij volwassenen moeten luisteren naar de kinderen. Het gaat vaak over de kinderen bij het maken van plannen voor de jeugd, maar in Capelle willen vooral met de kinderen plannen bedenken en uitvoeren. Zij zijn hier de experts!”

Wat doen de kinderwethouders en de kinderburgemeester?

In 2011 is gestart met het kindercollege dat bestaat uit kinderen in de basisschoolleeftijd. De kinderburgemeester overlegt acht keer per jaar met het kindercollege over het door hem/haar gekozen thema. Tijdens de vergaderingen wordt hieraan gewerkt. De deelnemende kinderen krijgen een kijkje in de lokale politiek en worden betrokken bij het reilen en zeilen in hun gemeente. Ze geven advies aan beleidsadviseurs en denken mee over bijvoorbeeld de speelvoorzieningen.

De kinderburgemeester heeft daarnaast ook nog een aantal ceremoniële taken, samen met burgemeester Peter Oskam en wethouder Ans Hartnagel. Denk hierbij aan de ceremonie van dodenherdenking en het verwelkomen van Sinterklaas. Het kindercollege wordt door een vaste medewerker van de gemeente begeleid in al haar activiteiten.

Kopfoto: Kinderburgemeester Naomi Vermeulen belt Melodie Dronkers om haar het goede nieuws te geven (door Jan Kok)

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen