Capelle krijgt de komende weken 13 schaaktafels in de buitenruimte. 10 reguliere schaaktafels met aan beide zijden banken (met drie schaakborden) en drie stuks waaraan mensen in een rolstoel ook kunnen plaatsnemen (met 1 schaakbord). Op het Vuykpark bij restaurant Fuiks is vandaag de eerste tafel geplaatst.
In alle wijken komt één reguliere tafel te staan; de grotere wijken (Oostgaarde, Middelwatering en Schollevaar) krijgen er twee. Voor de drie schaaktafels voor rolstoelgebruikers worden zorgvuldig locaties gezocht die goed bereikbaar en centraal gelegen zijn.
Schaken is voor iedereen
Het idee van wethouder Wilson om de schaaktafels te plaatsen ontstond eind 2020 na het lezen van artikel over de succesvolle bijdrage aan ontmoetingen door het plaatsen van schaaktafels in de buitenruimte. Wethouder Marc Wilson is enthousiast over de mogelijkheden die de schaaktafels bieden: “Het artikel ging over Urban Chess, een initiatief van Jesús Medina Molina die de missie heeft om in elke gemeente ten minste één schaaktafel in de openbare ruimte geplaatst te krijgen. Dit inspireerde me, want schaken is voor iedereen, jong en oud, ieder op zijn of haar eigen niveau én iedereen kan het leren. Doordat de tafels in de buitenruimte staan, gaat dit bijdragen aan ontmoetingen, aan de sociale cohesie. Als twee mensen schaken aan zo’n tafel is er al snel belangstelling van omstanders. Zo kan er een gesprek ontstaan en interesse om zelf ook een partijtje te schaken. Goed voor het hoofd en de sociale contacten. Ik ben ook ontzettend blij met de 3 schaaktafels waar rolstoelgebruikers hun potje schaak kunnen spelen. Ook dit is weer een stap naar een inclusieve gemeente: een gemeente waar iedereen zonder belemmering kan en mag meedoen, ook de bewoners met een lichamelijke beperking!”
Iedereen kan gebruik maken van de tafels. De bijbehorende schaakstukken zijn gratis te lenen in de nabijheid van de schaaktafel. Uiteraard mogen ook eigen schaakstukken worden meegebracht en gebruikt.
Schaaktafels tegen eenzaamheid
Het doel van de schaaktafels is dat jong en oud van allerlei achtergrond met elkaar in contact komen. Dit helpt eenzaamheid tegen te gaan. Wethouder Wilson: “In iedere wijk werkt de gemeente samen met partners van het ‘BreedOverleg’, zoals het WijkOverlegPlatform (WOP) en welzijnswerk, maar ook scholen, vrijwilligers en ondernemers in zogenoemde Opgaveteams. Zij kennen de wijk en de uitdagingen. Het tegengaan van eenzaamheid is een belangrijke opgave in alle wijken. Eenzaamheid is een probleem dat door corona is toegenomen. De schaaktafels zijn een uitstekend middel om ontmoeting mogelijk te maken.”
Samen locatie bepalen
Om de schaaktafels succesvol te laten worden, is het belangrijk om dit doen in overleg met de wijk. De ‘BreedOverleg’-deelnemers denken mee over de geschikte locatie om de tafels te plaatsen. Wethouder Wilson is daarom erg blij met de medewerking van Fuiks: “Het moet niet alleen een centrale ontmoetingsplek zijn, maar er moet ook in de buurt de gelegenheid zijn om de schaakstukken te laten beheren. Dat kan bijvoorbeeld een Kinderlab zijn of zoals nu hier bij restaurant Fuiks. Dankzij het enthousiasme van de restauranteigenaar staat hier nu op een fantastische plek aan de IJssel een schaaktafel!”
Marinus Rien Bothof van restaurant Fuiks werkt graag mee: ”Als horecamensen vinden we gezelligheid en elkaar ontmoeten belangrijk. Met z’n allen het terras op is het afgelopen jaar een stuk minder vanzelfsprekend geworden, terwijl we massaal naar buiten zijn gegaan. Daarom vinden we het belangrijk dat mensen elkaar ook in de buitenruimte op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten.”
Schaakvereniging
De populaire Netflix-serie ‘The Queen’s Gambit’ heeft belangstelling gewekt voor het schaakspel, opvallend veel vrouwen hebben het spel (her)ontdekt. Dat merkt ook de Capelse Schaakvereniging. Zij zijn nauw betrokken bij het initiatief. Voorzitter van de Capelse Schaakvereniging Eduard Hartog: “Als schaakvereniging zijn we heel blij met de plaatsing van de schaaktafels. Capelle heeft een rijke historie in het schaken. In de jaren 80 en 90 behoorde Capelle met het schaken tot de nationale top. De schaaktafels kunnen het schaken een enorme boost geven en ik verwacht dat er veel nieuwe spelers komen. Schaken is voor iedereen: mannen en vrouwen, kinderen en ouderen zonder onderscheid van afkomst. Juist bij de jeugd zien we op de club een grote verscheidenheid. Op de locaties van de schaaktafels gaan wij lessen geven en toernooien organiseren. Omdat de schaaktafels over heel Capelle verspreid worden geplaatst krijgt op die manier iedereen de mogelijkheid kennis te maken met het schaken.”
Bron : Gemeente Capelle aan den IJssel / Foto : Frank de Roo