dinsdag, juni 25, 2024

Gemeente Capelle tekent actieplan aanpak woonoverlast met Havensteder en Woonbron

De gemeente Capelle aan den IJssel heeft met de woningcorporaties Havensteder en Woonbron een actieplan tegen woonoverlast ondertekend. Met het regionale actieplan ‘Aanpak complexe woonoverlast’ willen gemeenten en corporaties woonoverlast in buurten in samenwerking met politie en handhaving aanpakken. Inmiddels hebben 25 regionale gemeenten de overeenkomst getekend. 

Foto: Op het gemeentehuis van Capelle, in het bijzijn van politie en handhaving, tekende burgemeester Peter Oskam de overeenkomst met Karin van Dreven van Woonbron en Nicolette Wuring van Havensteder. (door Frank de Roo)

 Burgemeester Oskam is blij met de gezamenlijke aanpak: “Samen sta je sterk en kun je complexe overlast die een heel klein percentage bewoners veroorzaakt aanpakken. Onze stadsmarinier woonoverlast speelt een belangrijke rol in deze samenwerking waar behalve de corporaties Woonbron en Havensteder ook politie en handhaving deel van uitmaken. Vaak gaat het om multi problematiek en tijdens maandelijkse overleggen wordt besproken wat de meest efficiënte aanpak is. Het zorgt voor korte lijnen waardoor we sneller kunnen schakelen.”

In augustus 2019 is de vernieuwde aanpak tijdens een Kick-off Aanpak Woonoverlast gepresenteerd en hebben deelnemende partners informatie gepresenteerd over interventies die vanuit de organisaties worden ingezet. Het Woonoverlast Overleg is hierna gestart onder leiding van de Capelse stadsmarinier. De vaste partners politie, handhaving, woonconsulenten van Havensteder en Woonbron en procesregisseurs van Frontlijn met expertise over omgang met verwarde personen en bijvoorbeeld woningontruiming sluiten sindsdien maandelijks aan. De bijeenkomsten zorgen voor structuur en overzicht in de complexe casuïstiek en een betere samenwerking.

Karin van Dreven (Woonbron): “De hechte samenwerking en het maandelijkse overleg met de verschillende partijen zorgt ervoor dat we probleemsituaties snel en efficiënt kunnen oplossen. Met als doel om woonoverlast, waar veel huurders last van hebben, adequaat te kunnen oplossen. Soms verwijzen we mensen naar hulpinstanties. Er zijn ook gevallen waarin we moeten overgaan tot het beëindigen van een huurovereenkomst.”

Nicolette Wuring (Havensteder): “Woonoverlast kan vaak opgelost worden door goede gesprekken te voeren met mensen. Dat begint met het goed in beeld hebben van de overlast. Door elkaar regelmatig te spreken en er dus vroeg bij te zijn, voorkomen we escalatie en kunnen we mensen gericht doorverwijzen.”

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen