Eerder maakte Rijkswaterstaat bekend dat de Algerabrug samen met twaalf andere bruggen in Nederland onder verscherpt toezicht kwam te staan. Het zorgde voor de nodige onrust bij inwoners en de lokale politiek, die compleet verrast werden door het nieuws. Inmiddels blijkt Rijkswaterstaat te voorbarig te zijn geweest.
Begin april publiceerde Rijkswaterstaat een bericht: dertien bruggen in het land blijken te zijn gemaakt met eenzelfde soort staal als bij de Carolabrug in het Duitse Dresden, die in 2024 instortte. De bruggen kwamen daarom onder verscherpt toezicht en zouden prioriteit krijgen om te worden vervangen.
De gemeenten waren niet op de hoogte gebracht van het verhaal en werden daarom overvallen met het nieuws. Er vonden bestuurlijke spoedoverleggen plaats en niet veel later kwam een meer genuanceerd bericht naar buiten. Zo zou het bijvoorbeeld niet de hele brug betreffen, maar enkel de aanbrug aan de Krimpense zijde.
“Al met al is de berichtgeving ongelukkig en voorbarig te noemen”, zo laat het college schriftelijk later weten aan de gemeenteraad. Rijkswaterstaat zou hiervoor ook excuses hebben gemaakt aan de gemeente. Er is beterschap beloofd.
Verder onderzoek nodig
Uit de brief aan de gemeenteraad blijkt dat er nog veel onduidelijk is. De data waar Rijkswaterstaat zich op berustte, kwam uit oudere bronnen waarin onduidelijk is welk type staal precies gebruikt is.
“Er is dus eerst vervolgonderzoek nodig voordat conclusies over vervanging getrokken kunnen worden. Een belangrijke stap van dat vervolgonderzoek is ten eerste materiaalonderzoek om te bepalen of er bij de aanbrug daadwerkelijk sprake is van het bewuste typestaal dat een verhoogde kans op waterstofverbrossing kent”, zo valt te lezen in de brief.
Vooralsnog komt er dus geen versnelde vervanging van de Algerabrug. De grote onderhoudsbeurt dat gepland staat vanaf augustus 2026, staat nog steeds op de planning.
Communicatie Rijkswaterstaat
Tegenover de gemeente van Krimpen aan den IJssel beloofde Rijkswaterstaat verbetering, ook op het vlak van communicatie. “Rijkswaterstaat ondersteunt uw gemeente graag bij een tijdige en proactieve communicatie”, laten zij aan de gemeente weten. “Heldere informatie geeft weggebruikers inzicht in wat hen te wachten staat.”
Onze redactie mailde verschillende vragen naar de woordvoering van Rijkswaterstaat. Daar is tot op heden nog geen antwoord op geweest.