Een medewerkster van een alarmcentrale in Capelle aan den IJssel is ontslagen voor het doorspelen van persoonsgegevens aan bekenden. De vrouw heeft haar fouten toegegeven. Ze heeft volgens de rechter geen recht op een schadevergoeding.
De zaak kwam aan het rollen toen in september 2024 iemand op zijn huisadres, dat geheim is, ongewenst werd benaderd. Deze persoon deed daar aangifte van bij de politie en ging zelf op zoek naar het lek. Toen bleek dat de alarmcentrale de gegevens had opgevraagd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
De alarmcentrale, bij wie de persoon geen klant is, onderzocht wie om de gegevens had gevraagd en kwam uit bij de medewerkster. Zij had op verzoek van een vriend het kenteken van de persoon bij de RDW opgevraagd en de bijbehorende adresgegevens doorgespeeld.
Familieleden
In een gesprek met haar baas in oktober zou de vrouw hebben bekend dat ze niet voor het eerst informatie in databases had opgezocht aan andere mensen had gegeven. Haar vader, haar moeder en een oom had ze ook al geholpen. De vrouw, die zeven jaar bij de alarmcentrale werkte, gaf toe dat ze wist dat ze daarmee de regels overtrad. De werkgever besloot de vrouw op staande voet te ontslaan.
Ondanks haar bekentenis stapte de vrouw naar de rechter. Zij eiste niet alleen dat haar salaris van oktober zou worden doorbetaald. Ze wilde ook 58 duizend euro aan schadevergoedingen van haar werkgever.
‘Iedereen doet het’
De vrouw verklaarde tijdens de rechtszaak dat ze zich van geen kwaad bewust was toen ze de gegevens doorspeelde. Ze deed dat omdat – zoals ze zei – ‘iedereen het doet’. Verklaringen van collega’s kon ze echter niet overleggen.
De rechter wees in zijn oordeel ook op de gedragscode van de werkgever. Daarin gaat het over zorgvuldigheid en geheimhouding. Ook staat er dat informatie niet voor privédoeleinden mag worden gebruikt. Toen ze bij de alarmcentrale begon, had ze ook een geheimhoudingsverklaring moeten tekenen. Onder meer daarom heeft de vrouw geen recht op de geëiste vergoedingen.
Boete betalen
De vrouw moet nu een boete van 2500 euro aan haar werkgever betalen wegens het schenden van de afspraken uit de arbeidsovereenkomst. De alarmcentrale had 15 duizend geëist. Dat vond de rechter weer te veel, omdat de vrouw door het ontslag op staande voet geen inkomen meer heeft.
Ook hoeft ze een schadeclaim van 45 duizend euro niet te betalen. Dat bedrag zou de persoon, door wie de zaak aan het rollen kwam, hebben geëist als vergoeding. De rechter vond die eis matig onderbouwd.
De alarmcentrale – volgens eigen zeggen de grootste onafhankelijke centrale van Nederland – helpt jaarlijks bij meer dan 400 duizend noodsituaties onder meer in opdracht van verzekeraars en particulieren. Er werken meer dan driehonderd mensen. De alarmcentrale liet aan Rijnmond weten dat na het ontdekken van het doorspelen van gegevens alle benodigde stappen zijn genomen die onder meer horen bij de vorm van een datalek als dit.
Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.