Hoewel de jaarwisseling in zowel Krimpen aan den IJssel als Capelle aan den IJssel relatief rustig zijn verlopen, vragen burgemeesters Luteijn en Manusama toch om een landelijk verbod. Daarbij voegen ze zich bij een steeds luidere roep om het vuurwerk te verbieden en deden een pleidooi tijdens hun nieuwjaarstoespraken.
Op oudejaarsavond bezochten de Capelse burgemeester Joost Manusama en zijn Krimpense ambtgenoot Jan Luteijn de Politie en Brandweer. Veelvuldig moesten zij op pad in verband met allerlei branden en vernielingen.
“Aan de traditie van vernielingen, brand stichten en geweld richting hulpdiensten komt maar geen eind. Schandalig”, aldus Manusama. De maat is dan ook vol: “Ik gun iedereen plezier, maar de schade en overlast voor mens, dier en omgeving staat niet meer in verhouding tot het plezier dat mensen hebben aan het zelf afsteken van vuurwerk.”
Artikel gaat verder onder foto
Ook burgemeester Luteijn ziet geen andere optie, nadat er weer schade is door vuurwerk in zijn gemeente: “Het enige wat het kan stoppen, is een landelijk vuurwerkverbod en verbod op verkoop.”
“Het is eigenlijk van de zotte om op deze manier een nieuw jaar te beginnen”
De oproepen van beide burgemeesters staan niet op zichzelf. Ze voegen zich bij de pleidooi van de Rotterdamse burgemeester Carola Schouten, nadat tijdens de jaarwisseling een 14-jarige jongen overleed. “Deze gebeurtenis werpt een schaduw over de jaarwisseling en ik roep op tot een volledig verbod op consumentenvuurwerk. Dit moeten we toch niet normaal vinden? Het is duidelijk dat alleen een totaalverbod de veiligheid kan waarborgen en verdere slachtoffers kan voorkomen”, aldus Schouten.
Ook Arjen Littooij, algemeen directeur van de veiligheidsregio, voegt zich bij deze oproep nadat hulpverleners opnieuw een zeer drukke nacht hadden: “Het is eigenlijk van de zotte om op deze manier een nieuw jaar te beginnen. Hoewel hulpverleners soms onder zware omstandigheden hun werk moesten doen, zijn er gelukkig geen gewonden gevallen onder het ambulance- en brandweerpersoneel. De inzet van 550 mensen heeft echter niet kunnen voorkomen dat het jaar met veel materiële- en menselijke schade is begonnen. Voor een aantal is er zelfs levenslang letsel als gevolg van vuurwerk.”
Landelijke cijfers
Deze jaarwisseling waren er twee dodelijke slachtoffers als gevolg van vuurwerk. 1162 mensen raakten gewond en moesten behandeld worden op de huisartsenpost of bij de spoedeisende hulp. Daarvan was 37% jonger dan 16 jaar oud. Van alle vuurwerkslachtoffers is ongeveer de helft omstander.
Politiek aan zet
De landelijke politiek is aan zet om een eventueel landelijk verbod in te stellen. Daarbij is ook samenwerking met andere Europese landen nodig, omdat veel van het vuurwerk uit het buitenland komt.