Krimpenaren gaan anders voor hun afval betalen. Vanaf 2026 gaan inwoners namelijk betalen voor iedere keer dat zijn hun restafvalzak in een ondergrondse container gooien, of dat hun restafvalcontainer wordt geleegd. Dit besluit heeft de gemeenteraad genomen.
Op dit moment betaalt iedereen een vast bedrag per jaar aan afvalstoffenheffing. In Krimpen aan den IJssel is de hoeveelheid restafval per inwoner met gemiddeld 177 kilo per jaar, relatief hoog. Daardoor is ook de afvalstoffenheffing hoger dan het zou kunnen zijn. Ter vergelijking: het landelijk streven is 100 kilo per inwoner, per jaar.
Volgens de gemeente ligt de oorzaak voornamelijk bij het scheiden van het afval: ‘Er zit bijvoorbeeld nog 63 kilo aan groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (GTF+E) bij het restafval. Ook zitten er nog veel plastic- en metalen verpakkingen en drankkartons in het restafval, terwijl dit thuishoort in de PMD-zak of -container.’ Het zorgt er ook voor dat containers vaker vol zitten, waardoor er ook afval op straat terechtkomt.
De nieuwe manier van betalen zorgt ervoor dat mensen beter letten op wat zij bij het restafval doen, en daardoor beter gaan scheiden, zo is de gedachte van de gemeente. Uiteindelijk moet het ervoor zorgen dat de kosten voor inwoners lager worden: “Wie goed scheidt, betaalt een lager bedrag voor restafval dan wie alles bij elkaar gooit,” zegt wethouder Wubbo Tempel (Afvalinzameling).
In het nieuwe systeem gaat het vaste deel van de afvalstoffenheffing omlaag voor inwoners. Dat wordt vervolgens aangevuld met het ‘recycletarief’: het bedrag wat per lading afval betaald moet worden. Komende maanden gaat de gemeente de plannen verder uitwerken. De bedragen zullen eind 2025 vastgesteld worden door de gemeenteraad.
Afvalscheiding stimuleren
Om het scheiden van afval te stimuleren, neemt de gemeente ook andere maatregelen. Inwoners worden gewezen op de online Afvalwijzer, om duidelijkheid te geven over welk afval in welke bak hoort. Ook kunnen Krimpenaren een Afvalwaaier ophalen in het raadhuis, de Tuyter of Loket Krimpen Duurzaam.
Vanaf januari 2025 gaat de gemeente ook gratis GFT+E-zakjes beschikbaar stellen voor inwoners. Wubbo Tempel legt toe waar de zakjes voor zijn: “De afbreekbare zakjes kunt u gebruiken voor afval uit de keuken. Bijvoorbeeld voor schillen van fruit en groente of etensresten. U kunt dus nu alvast aan de slag met het verminderen van restafval. Dat scheelt straks geld als we met het recycletarief van start gaan.”
Het gaat om een proef van 2 jaar. De zakjes zijn vanaf januari, net als de speciale zakken voor PMD, gratis op te halen op verschillende plekken in Krimpen. Deze afbreekbare zakjes zijn ook te koop bij veel supermarkten en is te herkennen aan het kiemplantlogo.