vrijdag, oktober 18, 2024

Sluis Zevenhuizer Verlaat vanaf 8 oktober dicht vanwege groot onderhoud

Vanaf 8 oktober is de sluis Zevenhuizer Verlaat bij Zevenhuizen langere tijd afgesloten voor scheepvaart. De sluis krijgt dan groot onderhoud. Volgend jaar krijgt ook de Snelle Sluis bij Moordrecht een opknapbeurt.

Het Zevenhuizer Verlaat is een rijksmonument uit 1740 en ligt in de boezemkade van de Rotte. De sluis verbindt De Rotte en Rottemeren (NAP -1,00m) met de Hennipsloot (NAP -2,15m).

Na een inspectie in 2022 heeft het hoogheemraadschap een plan tot renovatie laten opstellen. Sindsdien is er een aannemer gevonden en zijn alle bouwmaterialen besteld. Er is gewacht met de uitvoer tot het einde van het vaarseizoen om de hinder tot een minimum te beperken.

Groot onderhoud

Het Zevenhuizer Verlaat zal van 8 oktober 2024 tot 10 april 2025 zijn afgesloten voor vaarverkeer en wandelaars. Gedurende deze periode worden de sluisdeuren, het metselwerk en de beschoeiingen opgeknapt. De bediening van de sluis wordt ook geautomatiseerd. Daarnaast komt er een ‘vislift’, zodat vissen makkelijker tussen beide wateren kunnen bewegen.

Snelle Sluis later aan de beurt

De Snelle Sluis bij Moordrecht, daterend uit 1987, is in 2025 aan de beurt voor een grote onderhoudsbeurt. De sluis ligt in de dijk en verbindt de Hollandsche IJssel met de Ringvaart.

Van 1 februari tot 31 maart 2025 zal er groot onderhoud bij de sluis plaatsvinden. Zo zullen de sluisdeuren worden vervangen, alsook het bewegingswerk en automatisme van de sluis. De sluis zal gedurende de periode zijn gestremd voor vaarverkeer, maar het hoogheemraadschap verwacht ook dat wegverkeer enkele dagen gestremd zal zijn. Exacte data daarvoor zijn nog niet bekend.

Snelle Sluis bij Moordrecht (Fotografie: Sebastiaan Barel)

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen