zaterdag, september 21, 2024

Kees de Jong vervangt Martin van Gent in Capelse raad, maar stapt gelijk over naar andere partij

Een stoelendans in de Capelse raad: Martin van Gent, raadslid voor Fractie Van Gent, is verhuisd. Daardoor mag hij niet langer actief blijven in de gemeenteraad. Kees de Jong krijgt zijn plek namens Capels Bewoners Belang (CBB). Hij wil na zijn benoeming aankomende maandag direct overstappen naar Leefbaar Capelle, waar hij in 2022 na twintig jaar nog uitstapte.

De stap van De Jong is opvallend omdat hij in 2022 nog uit Leefbaar stapte. Volgens hemzelf gebeurde dit vanwege een ‘politiek verschil’. Hij sloot zich toen aan bij Capels Bewoners Belang (CBB). Die partij was opgericht nadat Martin van Gent – die ook uit Leefbaar was gestapt – samen met Marita Pengel een partij begon.

Na de verkiezingen in 2022 kreeg CBB twee zetels in de gemeenteraad. Die werden vervuld door lijsttrekker Martin van Gent en de nummer twee op de lijst, Marita Pengel. Binnen de partij ontstond al snel ruzie, waardoor de twee zonder elkaar verder gingen. Marita Pengel ging verder onder de naam CBB, terwijl Martin van Gent verder ging als Fractie Van Gent. Kees de Jong koos in die ruzie de kant van Van Gent.

Verhuizing

Nu Martin van Gent is verhuisd, mag hij dus niet meer in de Capelse gemeenteraad plaatsnemen. In de kieswet staat namelijk dat een raadslid moet wonen in de gemeente waarvoor diegene in de gemeenteraad zit. Kees de Jong, die na Van Gent en Pengel de meeste stemmen kreeg, neemt de vrijgekomen plek in. Ondanks dat hij niet meer verbonden is aan CBB wordt hij aankomende maandag wel voor die partij benoemd. Dat komt omdat hij tijdens de verkiezingen wel op de kieslijst stond.

In een reactie zegt De Jong nu dat hij vindt dat er “niet een goede manier is om te gaan werken met mevrouw Pengel.” Daarom wil hij bij zijn benoeming gelijk zijn zetel meenemen naar een andere partij. Dat is Leefbaar Capelle, zijn oude plek. “Ik ben in een goed gesprek tot de conclusie gekomen dat ik mij beter weer bij Leefbaar kan aansluiten”, reageert hij.

Martin van Gent was zaterdag niet bereikbaar voor een reactie.

Leefbaar blij

Benne Kerver, fractievoorzitter van Leefbaar Capelle, is blij dat De Jong terugkomt. “We hebben na de afsplitsing nooit slechte banden met elkaar gehad. We hebben toen het gesprek met De Jong gehad. En toen hebben wij gezegd: waarom gaan we niet weer samen verder? We denken nog dezelfde dingen. Daar hebben we toen goed over gepraat.”

Ook Carel Santman, die ook in 2022 overstapte van Leefbaar naar CBB, keert terug naar zijn oude partij. Hij gaat niet aan de slag als raadslid, maar sluit zich wel weer aan bij de partij.

Lees verder over dit onderwerp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen