vrijdag, oktober 18, 2024

Hoogheemraadschap onderzoekt sterkte Lekdijk: “Mogelijk minder sterk dan we dachten”

Het hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard onderzoekt komende jaren de sterkte van de Lekdijk tussen Krimpen aan den IJssel en Schoonhoven. Dit laat het waterschap weten.

Het onderzoekt wordt uitgevoerd, omdat de dijk mogelijk niet sterk genoeg is, zo laat het hoogheemraadschap weten: “Uit de toetsing van de dijken is gebleken dat de dijk tussen Schoonhoven en Krimpen aan den IJssel op plaatsen mogelijk minder sterk is dan we dachten. Dit komt doordat we nu weten dat een hogere waterdruk in de diepere zandondergrond van de dijk ervoor kan zorgen dat de ondiepe slappe veen ondergrond achter de dijk opdrijft, waardoor de dijk minder stabiel wordt.”

Peilbuizen

Het waterschap vervolgt: “We willen nu een aantal jaren meten wat dit in de praktijk betekent.” Om dit te doen worden komende maanden peilbuizen langs de dijk tussen Krimpen aan den IJssel en Schoonhoven geboord.

Op 24 locaties worden drie rijen met peilbuizen in de dijk geboord. Een buis aan de rivierkant, een op de berm van de dijk en een derde onderaan de dijk. Op deze manier kan worden gezien wat het effect van grondwaterstanden is op de verschillende plakken van de dijk.

Gedeeltelijke wegafsluiting

De peilbuizen worden door een grote machine vanaf de weg aan weerskanten van de dijk geplaatst. Tijdens dit werk is de weg voor de helft afgesloten en kunnen weggebruikers op aanwijzing van verkeersregelaars de werkzaamheden passeren.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen