vrijdag, oktober 18, 2024

Opnieuw celstraf en tbs in hoger beroep vrachtwagenchauffeur die motoragent Arno de Korte doodreed

Edwin M., de vrachtwagenchauffeur die motoragent en Capellenaar Arno de Korte doodreed, is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar celstraf, tbs met dwangverpleging en een rijontzegging. Die beslissing maakte het gerechtshof Den Haag vandaag.

Op 7 juli 2021 was Arno de Korte aan het werk als motoragent in het havengebied van Rotterdam. Daar kreeg Edwin M. van Arno een volgteken. M. reed achter de motoragent aan op de rijstrook voor afslaand verkeer, maar op het eind van die rijstrook reed de chauffeur moedwillig in op de agent. De Korte werd honderden meters meegesleurd en kwam ter plekke te overlijden.

Na de aanrijding reed M. door. De vrachtwagen wordt later in zijn woonplaats Melissant aangetroffen. Edwin wordt eveneens aangehouden als verdachte.

Hoger beroep

Tijdens de eerdere rechtszaak werd opzet al bewezen. Toen werd twaalf jaar gevangenisstraf, tbs met dwangverpleging en een rijontzegging van tien jaar opgelegd. Dit is ook wat het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. De veroordeelde chauffeur ontkende enige opzet en tekende hoger beroep aan.

‘Mensonterend en bruut’

Dinsdag 16 juli deed het gerechtshof Den Haag uitspraak in de zaak. Opnieuw werd vastgesteld dat de verklaring van de vrachtwagenchauffeur ongeloofwaardig is en de dodelijke afloop onvermijdbaar was: “Door niet te remmen en zelfs versnellend rechtdoor te rijden, was fataal letsel aan de motoragent te verwachten.”

Het gerechtshof noemt het een “mensonterende en brute wijze” waarop Arno zijn leven tijdens zijn werk is verloren, en legt negen jaar gevangenisstraf op. Daarnaast is tbs met dwangverpleging nodig om het gevaar op herhaling te verminderen. Ook blijft de eerder opgelegde rijontzegging voor een periode van tien jaar in stand.

De straf van het hoger beroep valt lager uit dan eerder. De straf valt lager uit door de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de chauffeur. Volgens het Hof is vastgesteld dat de man een psychische stoornis heeft.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen