Woensdag presenteerde de New Town Alliantie in Den Haag het onderzoek ‘Zorgen voor New Towns; van groeikern tot aandachtsgebied’. Het onderzoek toont aan dat actie nodig is in voormalige groeikernen, zoals Capelle aan den IJssel.
De New Town Alliantie wordt gevormd door zeven voormalige groeikernen, ook wel New Towns genoemd, waaronder de gemeente Capelle aan den IJssel. Andere plaatsen zijn Almere, Helmond, Nieuwegein, Nissewaard, Purmerend en Zoetermeer. Het zijn woonplaatsen die – in opdracht van het Rijk – met name in de jaren ’70 en ’80 in snel tempo zijn gegroeid, als oplossing voor het woningtekort van toen.
Het onderzoek dat is uitgevoerd, brengt ontwikkelingen in deze voormalige groeikernen in kaart. De resultaten geven aan dat actie noodzakelijk is, zo laten de onderzoekers weten. “Er moet veel gebeuren”, zo laat Jeroen van der Velde (Platform 31) aan onze redactie weten. “Er is een enorme herstructureringsopgave, maar ook achter de voordeur moet er veel gebeuren.”
Artikel gaat verder onder video
Het probleem ligt met name in de snelheid van de groei in de steden, waardoor Van der Velde ziet dat “de woonkwaliteit van de steden achteruit gaat, en dat dit ook sociale gevolgen heeft voor de steden.” Hij verwijst daarmee naar relatief meer armoede, meer onveiligheid en gebrek aan sociale cohesie in deze wijken.
Minister wijst hulp direct af
De steden moeten aan de slag, maar kunnen dit niet alleen. De hulp van de Rijksoverheid is nodig, zo beamen zowel de burgemeesters als onderzoekers. De New Town Alliantie schat dat er drie miljard euro nodig zal zijn. Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) kreeg het onderzoeksrapport overhandigd, maar leek de noodzaak nog niet in te zien. Op (financiële) hulp van dit kabinet hoeven de New Towns niet te rekenen, zo liet minister Keijzer direct weten.
Of de burgemeesters van New Towns zich erbij neer zullen leggen, is te betwijfelen. “Het is een tijd dat er veel financiële uitdagingen zijn, maar ik denk niet dat we nog drie en een half jaar kunnen wachten”, benadrukt burgemeester Joost Manusama van Capelle aan CKZ Vandaag. “Wij hebben een probleem opgelost in de jaren ’70/’80, maar dan verwachten we wel weer wat terug van het Rijk.”
Investeren
“We doen al heel veel”, vervolgt Manusama. “Maar als je het vergelijkt met andere steden die langzaam zijn gegroeid, dat wij in tegenstelling tot die steden, in één keer moeten komen met herstructureren, in één keer moeten komen met het vernieuwen van woningen die sleets worden. Dat kunnen we niet alleen.”
Ook moeten de gemeenten investeren in hun imago, zo stelt onderzoeker Van der Velde. “Je merkt aan de migratiecijfers dat mensen minder kiezen voor de New Towns als positieve levenskeuze, maar meer voor die betaalbare woning. Je ziet daardoor een instroom van lage inkomens en dat zorgt voor meer problematiek achter de voordeur.” Er moet volgens Van der Velde meer energie gestoken worden in onder andere het aantrekken van jonge starters, voorzieningen voor de jeugd en kwalitatief hoogwaardige woonmilieus.