vrijdag, oktober 18, 2024

[VIDEO] Plaatsnaam vijfde dorp bekendgemaakt: Cortelande

Zaterdag 12 oktober werd op steenworp afstand van waar het vijfde dorp moet verrijzen, de plaatsnaam onthuld: Cortelande. De naam is het resultaat uit zo’n 2200 ideeën die inwoners hadden ingestuurd.

Artikel gaat verder onder video

Tussen de vier dorpen van de gemeente Zuidplas ligt de Zuidplaspolder. Hier wil de gemeente een compleet nieuw dorp bouwen met zo’n achtduizend woningen en alle voorzieningen die daarbij komen kijken.

Het is een uitdagend bouwproject, wat mede daardoor ook op enige weerstand stuit. Zo zijn het Hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat naar de Raad van State gestapt, omdat zij zorgen hebben over de huidige bouwplannen. Ook andere groepen zijn om diverse redenen tegen de plannen, zo bleek ook uit de protestborden tijdens de onthulling van de dorpsnaam. Mede door de juridische procedures, is het nog enigszins onduidelijk wanneer de bouw daadwerkelijk kan starten.

Artikel gaat verder onder foto
buiten de locatie van de onthulling zijn protestbordjes en spandoeken opgehangen

Op zaterdag werd vooral vooruitgekeken naar de komst van het dorp en de feestelijke onthulling van de naam. Belangstellenden waren uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De onthulling gebeurde aan de Bredeweg in Zevenhuizen, op kleine afstand van waar het dorp moet worden gebouwd.

De naam Cortelande heeft een historische relatie met het gebied, zo legt burgemeester Weber uit: “Het verwijst naar de polder Cortland, die toen ontveend is. Daardoor ontstond de Zuidplas: een groot meer dat zo groot en bedreigend was voor onder andere Rotterdam, dat Koning Willem I besloot om deze in te polderen. Zo ontstond de Zuidplaspolder. Dan is het des te leuker dat je nu weer een naam hebt die terugverwijst naar wat hier al in de Middeleeuwen was.”

Lees verder over dit onderwerp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen