woensdag, september 18, 2024

Wethouder meet snelheid in kader Maand van de Veilige Schoolomgeving

Donderdagochtend heeft wethouder Daan de Haas (Verkeer) samen met afdeling Zuidplas van Veilig Verkeer Nederland (VVN) een ‘lasergun-actie’ gehouden in Nieuwerkerk aan den IJssel. De snelheid van het verkeer werd gemeten in het kader van de Maand van de Veilige Schoolomgeving.

Op de Ringvaartlaan, ter hoogte van Mussendaal, staan wethouder De Haas en de twee heren van Veilig Verkeer Nederland. Een auto nadert en de wethouder richt de lasergun op het voertuig. “Ja, deze doet het goed”, zegt hij kijkend naar een snelheid van rond de dertig kilometer per uur. Het drietal steekt gauw de duim omhoog en tonen een bordje met ‘dank u’.

Bewustwording creëren

“We zijn bezig om na de zomervakantie mensen weer bewust te maken van hun rijgedrag”, legt Louis de Haan uit, als voorzitter van VVN Zuidplas. “We doen dit om een signaal af te geven. We staan nu langs een weg, als je ‘em ziet, is dat niet direct een weg waarvan je denkt: daar moet dertig gereden worden. Maar het is wel een dertig-kilometer-weg. Zo proberen we toch een beetje bewustwording te creëren.”

Volgens Louis reageren weggebruikers over het algemeen sportief op de actie. “Soms gaat het duimpje in de auto omhoog, een enkele keer gaat er een andere vinger omhoog”, grapt hij. Ook vragen mensen soms wat ze precies doen, uit angst voor consequenties. De mensen kunnen gerust zijn: “Wij zijn geen politieagenten, dus wij bekeuren niet. We doen er verder dus niks mee.”

‘We kunnen als gemeente niet alles oplossen’

Wethouder De Haas is blij met de actie van donderdagmorgen: “Ik vind het belangrijk dat we vanuit de gemeente wat doen aan preventie en educatie. We kunnen als gemeente (over het algemeen) niet bekeuren, maar we kunnen wel mensen duidelijk maken van: ‘let op dat je niet te hard rijdt’. En dat doen we op deze manier wat zichtbaarder en op een ludieke manier met een bordje en een duimpje.” Hij is positief over het weggedrag wat ze gedurende de ochtend zien: “Ik vind dat ze het goed doen, het gros rijdt netjes dertig.”

Hij hoopt verder dat mensen zich netjes aan de verkeersregels blijven houden, “want we kunnen ook als gemeente niet alles oplossen. Soms vragen mensen bijvoorbeeld om drempels, maar gaat dat niet vanwege de bus. Het gaat vaak fout in het verkeer door gedrag, dus mensen: gedraag je in het verkeer.”

Meer acties

Ook in de rest van de maand zullen er meerdere acties worden gehouden in verband met de Maand van de Veilige Schoolomgeving. Zo volgt er bijvoorbeeld nog een actie rondom het parkeren rondom het ophalen en brengen van kinderen bij scholen, en is er een mono-actie, die let op het gebruik van de telefoon op de fiets.

Lees verder over dit onderwerp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen