zondag, september 8, 2024

Herbouw Sporthal Schenkel miljoenen duurder dan verwacht, meerdere scenario’s worden onderzocht

De plannen voor de sloop en nieuwbouw van Sporthal Schenkel dreigt een financieel fiasco te worden. Uit nieuwe berekeningen blijkt het project geen 8, maar 15 miljoen euro te gaan kosten. Dat schrijft wethouder Westerdijk in een brief aan de gemeenteraad.

Sporthal Schenkel werd opgeleverd in 1984 en komt na veertig jaar aan het einde van z’n levensduur. In 2023 maakte de gemeente bekend plannen te ontwikkelen om de sporthal te slopen en een nieuw sportgebouw te plaatsen.

In 2023 sprak de gemeente nog de hoop uit dat er in 2026 of 2027 een nieuwe sporthal opgeleverd kon worden, maar nieuwe kostenberekeningen geven reden tot zorg. Het project zal namelijk twee keer zo duur worden als eerder werd gedacht.

Second opinion

Een eerder onderzoek van Twynstra Gudde verwachtte dat een investering van ruim acht miljoen euro nodig was om een nieuwe sporthal te kunnen bouwen. Synarchis, een expertisebureau op het gebied van maatschappelijke voorzieningen, heeft een doorrekening gemaakt. Zij kwamen uit op ruim vijftien miljoen euro. De gemeente liet vanwege het grote verschil een ‘second opinion’ uitvoeren, maar ook deze derde partij komen op het hogere bedrag uit.

Het blijkt dat Twynstra Gudde met verschillende factoren geen rekening had gehouden bij het eerdere kostenplaatje. Zo werden onvoorziene kosten bijvoorbeeld niet opgenomen in het budget, maar werd ook geen rekening gehouden met loon- en prijsstijgingen van personeel en bouwmateriaal.

Actie nodig

Toch zal de gemeente iets moeten doen. Volgens wethouder Harriët Westerdijk (Sport) zit Capelle aan den IJssel aan de ondergrens qua capaciteit van sporthallen. De gemeente dreigt zelfs niet meer te kunnen voldoen aan de wettelijke taak voor het bewegingsonderwijs.

De gemeenteraad zal zich verder buigen over de toekomst van de sporthal tijdens de raadsvergadering van 23 september. Komende maanden zullen verschillende scenario’s verder worden uitgewerkt en onderzocht.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen