vrijdag, oktober 18, 2024

De tijdlijn naar de nieuwe burgemeester van Capelle aan den IJssel

Op 9 juli weet Capelle aan den IJssel wie de nieuwe kroonbenoemde burgemeester wordt. Dinsdag zijn de namen en cv’s van de kandidaten opgehaald bij de Commissaris van de Koning van Zuid-Holland. De vertrouwenscommissie neemt deze mee voor de gesprekken die binnenkort plaatsvinden.

Nadat een profielschets was opgemaakt van de beoogde nieuwe burgermeester en de vacature werd geopend, zijn er zeventien sollicitaties binnengekomen. Vijf vrouwen en twaalf mannen hebben hun interesse kenbaar gemaakt. Uit deze groep heeft de Commissaris van de Koning, Jaap Smit, een selectie op geschiktheid gemaakt.

De vertrouwenscommissie – bestaande uit alle fractievoorzitters in de gemeenteraad, de gemeentesecretaris, wethouder Marc Wilson namens het college en de griffier – gaat vervolgens verder met deze selectie. Burgemeesters uit de woonplaatsen van de kandidaten maken een vertrouwelijk bericht, waarin zij vertellen over de kandidaat. Met de sollicitanten volgen persoonlijke gesprekken. Uiteindelijk zullen er twee kandidaten worden voorgedragen door de vertrouwenscommissie.

Keuze en bekendmaking op 9 juli

Tijdens een besloten raadsvergadering op dinsdag 9 juli bespreekt de gemeenteraad over de twee kandidaten en zullen uiteindelijk met een definitieve keuze komen. De Commissaris van de Koning wordt gebeld, die op zijn beurt de gekozen kandidaat op de hoogte zal stellen. Hierna wordt dezelfde avond nog tijdens een openbare raadsvergadering de voordracht bekendgemaakt. De identiteit van de overige kandidaten blijft anoniem.

Daarna volgt het formele kabinetsbesluit en Kroonbesluit. Als ook dat allemaal goed verloopt, zal op woensdag 25 september de nieuwe burgemeester worden beëdigd.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen